tisdag 6 april 2010

Välfärden behöver en långsiktig politik

Kommunerna får tolv miljarder kronor mindre i statsbidrag nästa år jämfört med i år, enligt regeringens vårproposition. Orsaken är att kommunerna i år får ett extra statsbidrag för att klara lågkonjunkturen. Några extrapengar behövs dock inte nästa år, enligt finansminister Anders Borg. Men enligt en ekonomisk prognos från SKL finns det risk för att det blir underskott 2011.

I år får kommunerna 17 miljarder kronor i extra i statsbidrag. Bakgrunden är att regeringen förra året ville stoppa uppsägningar i kommunerna som skulle förvärra arbetslösheten.
Nästa år blir det nu alltså inga mer extrapengar enligt regeringens bedömning. Men den permanenta höjning av statsbidragen med fem miljarder kronor som riksdagen redan fattat beslut om, ligger kvar.

Eftersom kommunernas skatteintäkerna nu stiger snabbare än enligt tidigare bedömningar, så tror regeringen att sysselsättningen inom kommunsektorn kommer ligga kvar på samma nivå nästa år som i år för att sedan stiga. Flera prognoser pekar dock på att kommunerna kommer att ha de svåraste åren framför sig 2011 och 2012 eftersom den offentliga sektorn ligger i en eftersläpning när det gäller inkomsterna och skatteinkomsterna. Anders Borg utesluter dock inte att de borgerliga partierna på sikt vill höja de permanenta statsbidragen. I sådana fall kommer besked om det inför valet i september.

Problemet är att kommunerna inte får någon arbetsro eftersom finansieringen de närmaste åren är såpass oklar. Även om regeringen verkar vara villig att skjuta till extra pengar om det skulle behövas så är det inte något som kommunerna kan räkna med, och därmed kan de inte planera sin verksamhet långsiktigt. Dagens besked var ett besked som den offentliga sektorn inte ville ha, och osäkerheten är fortsatt stor inför de närmaste åren. Den svenska välfärden är värd och behöver en långsiktig politik, och jag hoppas att regeringen inser detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar