måndag 2 april 2012

Träff med Alliansen i Göteborg

Idag träffade jag och min kollega i Vision Göteborgs styrelse Janis Fredman företrädare för Allianspartierna i Göteborgs kommunstyrelse, d.v.s. Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna. Vi hade en bra och givande diskussion om personalpolitik och Göteborgs Stad som arbetsgivare.

Jag och Janis förde särskilt fram vikten av att våra politiker börjar intressera sig för hur stadens medarbetare har det på sina arbetsplatser. Det är ju medarbetarna som ska genomföra politikernas beslut så det borde vara en självklarhet att kommunstyrelsen, kommunfullmäktige och alla nämnder och bolagsstyrelser ständigt håller sig a jour om hur arbetsmiljön och arbetssituationen är för oss medarbetare. Politikerna borde också skapa dialogforum för medarbetarna där vi kan framföra våra tankar, idéer och förslag om hur verksamheterna kan utvecklas för göteborgarnas bästa. Jag vet att det finns ett stort sug efter detta bland Vision Göteborgs medlemmar. Alltför många politiker som jag träffar vill dock inte ha någon större dialog med stadens medarbetare eftersom de tror att de bara ska gnälla och be om att få sina chefers beslut överprövade. Våra medlemmar är dock klokare än så, det de vill är ju att utveckla de verksamheter de jobbar i. Den smarta poltikern ser då till att lyssna på medarbetarna och gör politik av deras förslag.

Vi diskuterade också den nya ledningsstrukturen i Göteborgs stadsdelsförvaltningar där det kan vara så mycket som fem chefsled mellan medarbetarna och den styrande nämnden. Detta har inte slagit väl ut. Tanken med den nya ledningsstrukturen var att cheferna skulle få färre antal underställda medarbetare, vilket givetvis var ett oerhört gott syfte. Men så har det inte riktigt blivit för de chefer som arbetar närmast medarbetarna på golvet. Jag tror på färre chefsled men samma antal chefer så att arbetsbelastningen blir rimlig för alla och att medarbetarna då också kommer närmare ledningen. Göteborgs Stad borde snarast ta tag i ledningsstrukturen och rätta till det som behöver rättas till.

Det är glädjande att allianspartierna bjuder in oss fackförbund för dialog kring hur stadens medarbetare har det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar