tisdag 3 april 2012

Träff med sossarnas riksdagsbänk från Göteborg

Även idag hade jag och mina kollegor nöjet att få träffa och diskutera viktiga fackliga frågor med några ledande politiker - denna gång handlade det om fyra riksdagsledamöter från Socialdemokraternas göteborgsbänk.

Jag inledde med att berätta om Vision och vårt förändringsarbete, och sen hade vi en diskussion om en mängd viktiga frågor.

Några av de saker som vi tryckte på var:

* Det måste till politiska reformer för att vi ska uppnå en jämställd arbetsmarknad, bland annat för att få bort de strukturella löneskillnaderna mellan kvinnligt och manligt dominerade branscher, att det ska vara fullt möjligt att kombinera familjeliv med en yrkeskarriär, fler kvinnor på ledande positioner och så vidare...

* Stressen på våra arbetsplatser måste minska, det är vår tids största arbetsmiljöfråga. Det är inte hållbart att större delen av våra medlemmar inte hinner med sina arbetsuppgifter på den heltid de är anställda på.

* Statusen på det sociala arbetet måste höjas och våra politiker måste börja intressera sig för socialpolitik. Arbetssituationen för landets socialarbetare är generellt bedrövlig. Något måste göras för att de skall kunna utöva ett högkvalitativt socialt arbete för medborgarnas bästa.

* Bort med möjligheten att manipulera med anställningsformerna i LAS! Det är en skam att det är fullt möjligt att arbeta på samma arbetsplats i nästan fyra år utan att få en tillsvidareanställning

* Det måste finnas möjlighet till ett livslångt lärande för att matcha arbetslösa mot där behoven av arbetskraft finns och för att människor som jobbat länge men vill byta inriktning på sitt yrkesliv inte ska känna sig fastlåsta på nuvarande arbetsplats för att de saknar utbildning.

Vi hade en bra diskussion med riksdagsledamöterna och det är roligt att konstatera att det faktiskt finns ett intresse från bägge de politiska blocken om vad Vision och våra medlemmar tycker. Skam vore det ju i och för sig annars, det är ju medlemmarna i TCO-förbunden som brukar avgöra varje val genom att rösta på de partier som har bäst politik för oss...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar