söndag 12 juli 2009

Boktips


Så här i (regniga) semestertider tycker jag att det är på plats med ett boktips.


Jag har precis avslutat Hanne-Vibeke Holsts "Drottningoffret", den avslutande delen i trilogin som inleddes med "Kronprinsessan" och "Kungamordet". Precis som i de tidigare böckerna får vi följa topparna inom de danska Socialdemokraterna.


Historien inleds med att Elisabeth Meyer, partiordförande och oppositionsledare, får diagnosen Alzheimers precis när hon ligger i startgroparna för att inleda valkampanjen där hon tänker se till att Socialdemokraterna återtar makten och hon blir Danmarks första kvinnliga statsminister. Kommer hon kunna fullfölja kampanjen och hinna överlämna makten till sin kronprinsessa Charlotte Damgaard innan sjukdomen tar över hennes hjärna och liv? Paralellt med valkampanjen skildras den växande främlingsfientligheten, som håller Danmark i ett fast grepp, och en högerextrimistisk grupp som planerar ett attentat mot en av landets ledande politiker.


Boken är minst lika bra som sina föregångare. Hanne-Vibeke Holst skildrar på ett fängslande sätt den politiska eliten, särskilt den problematik som starka kvinnliga ledare utsätts för. Och skildringen av ett Danmark är som blir mer och mer rasistiskt, och där främlingsfientliga partier växer sig så starka att de t.o.m. blir stödpartier till regeringen, är väldigt otäck och obehaglig. Detta är ju något som vi även kan relatera till i Sverige där det rasistiska partiet Sverigedemokraterna ligger runt 4 procent i opinionsmätningarna.


Läs denna bok och jag lovar att du har en drygt 600 sidors fängslande upplevelse framför dig. Har du inte läst de tidigare delarna så finns de i pocket i de flesta bokaffärer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar