onsdag 10 mars 2010

A-kassan ska vara frivillig och starkt kopplad till facket

En fråga som totalt splittrar bägge politiska allianser inför valet i höst är a-kassan. Moderaterna vill avföra frågan från den omedelbara stridszonen genom att i vår tillsätta en blocköverskridande utredning som ser över socialförsäkringarna. De tre övriga borgerliga partierna ger dock Moderaterna mothugg. De vill driva det förra vallöftet om en allmän obligatorisk a-kassa även den här gången. Det råder dock ingen samstämmighet om a-kassan i det röd-gröna regeringsalternativet heller. Miljöpartiet förordar en obligatorisk a-kassa till skillnad mot Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, som vill närma sig det frivilliga system med låga avgifter som rådde fram till 2006.

TCO vill behålla ett system med a-kassor med frivillig anslutning och koppling till facket. De allra flesta a-kassor administreras i dag av facken och finansieras av medlemsavgifter och skatter. Sedan 2007 är avgifterna differentierade utifrån hur stor arbetslöshet som finns på området, en ordning som vållat mycket kritik från fackligt håll. Till vissa a-kassor är avgiften i dag 100 kronor per månad, till andra med hög arbetslöshet är avgiften tre gånger så hög.

En frivillig a-kassa med låga avgifter som är starkt kopplad till facket är något som jag förordrar. Blir a-kassan obligatorisk är det politikerna som styr över den, medan det idag är vi löntagare genom våra medlemskap i facket och a-kassan. För mig är det självklart att vi löntagare ska ha makt över vår arbetslöshetsförsäkring, och att den därmed inte ska vara beroende av vilken politisk majoritet som styr för tillfället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar