fredag 26 mars 2010

Stor seger för TCO och rättigheten till schysta anställningsvillkor

Igår släpptes nyheten om att EU-kommissionen anser att den svenska lagen som ger arbetsgivare stora möjligheter att undvika fasta tillsvidareanställningar strider mot EU-rätten. I en formell underrättelse kräver kommissionen att Sverige ändrar i Lagen om anställningsskydd (LAS) så att den lever upp till EU-rättens krav. Beskedet kommer som svar på den anmälan som TCO lämnade till EU-kommissionen efter att de nya reglerna om tidsbegränsade anställningar i LAS trätt i kraft den 1 juli 2007. I anmälan hävdade TCO att de nya reglerna bryter mot EUs direktiv om visstidsarbete, vilket bland annat kräver ett effektivt skydd mot missbruk av upprepade tidsbegränsade anställningar.

Detta besked är en stor seger för TCO, för övriga fackföreningsrörelsen och för rätten till trygga anställningar. Arbetsgivarna har sedan 2007 som sagt haft möjlighet att manipulera med LAS och undvika att vikarier får tillsvidareanställning efter två år, genom att erbjuda olika anställningsformer under vikariatstiden, t.ex. vikariat en period och allmän visstidsanställning under en annan period. Det är idag inte möjligt att stapla dessa vikariatsanställningar på varandra, utan för att få en tillsvidareanställning efter två år är man tvungen att ha varit anställd under samma anställninsgform under hela vikariatsperioden. Det är detta som EU-kommissionen vänder sig emot, och kräver en lagändring för att det inte ska vara möjligt.

SKTF Göteborg har varit överens med Göteborgs Stad om att det inte är en god personalpolitik att manipulera med vikariatsanställningar på det här sättet, men detta är ändå vanligt förekommande i våra förvaltningar och bolag i staden. Att lagen nu förhoppningsvis ändras är en stor seger för rätten till trygga anställningar och schysta anställningsvillkor.

Klicka här för att komma till TCOs pressmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar