torsdag 25 mars 2010

Vuxenvärlden har svikit igen

Såg "Uppdrag Granskning" på SVT igår kväll och blev fruktansvärt upprörd över reportaget. Det handlade om 14-åriga Linnéa i Bjästa som blev utsatt för en våldtäkt av en 15-årig skolkamrat. Gärningsmannen dömdes i både tingsrätten och hovrätten, men för Linnéa blev domslutet början på en mardröm. Trots de fällande domarna utsätts Linnea för smutskastning och kränkningar, och tusentals människor på internet tar parti för våldtäktsmannen.
Nästan ingen i Bjästa trodde på Linnéa och när ryktesspridning och trakasserier på internet började var det ingen som satte stopp för det. Till slut valde Linnéa att flytta medan gärningsmannen har fortsatt stöd i bygden. Ingen vuxen på skolan, där både hon och gärningsmannen gick, har stöttat Linnéa, med motiveringen att skolans personal måste förhålla sig neutrala i sådana här situationer. Gärningsmannen hyllades dessutom reservationslöst under en skolavslutning i Bjästas kyrka, prästen som höll i ceremonien uttryckte i reportaget att han tyckte synd om killen. På kvällen efter skolavslutningen utsatte gärningsmannen ytterligare en flicka för en våldtäkt.

Det är tyvärr inte ovanligt att vuxenvärlden sviker unga våldtäktsoffer. Brottsoffret är ofta den som får stå med skammen eftersom det finns en gammal inställning om att det är flickor som är ansvariga när pojkar går över gränsen, och denna inställning har kanske inte förändrats så mycket som man hoppats på. Att vuxna går in och förskjuter våldtäktsoffret på det sätt som beskrivs i reportaget tycker jag är chockerande och fruktansvärt upprörande. Personalen i skolan har inte tagit sitt ansvar och har totalt missuppfattat (eller valt att missuppfatta) regler om neutralitet, självklart har skolan ingen skyldighet att vara neutral gentemot en våldtäktsman som är dömd i domstol. Dessutom tycker jag att Svenska Kyrkan, som var med och arrangerade hyllningen till våldtäktsmannen under skolavslutningen, verkligen borde fundera över sin roll i att bekräfta denna unge man, som direkt efteråt utsatte ytterligare en flicka för övergrepp.

Jag tycker också att man kan relatera denna händelse till en förändrad syn på jämställdhet. Många verkar ha tröttnat på jämställdhetsprat och feminism, och det har gjort att vi hamnat i ett läge där det känns okej att göra sådana här saker. Jag hoppas verkligen att Örnsköldsviks kommun, där Bjästa ligger, tar sitt ansvar och ser till att all personal får utbildning i jämställdhets- och genusfrågor, samt att Linnéa får en rejäl upprättelse. Vi kan aldrig acceptera att vuxenvärlden sviker på det här sättet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar