tisdag 30 mars 2010

Tack för att du har betalat medlemsavgiften...

Sitter just nu på Stockholms Central och väntar på att tåget hem till Göteborg ska avgå. Har spenderat dagen i SKTFs förbundshus där avgiftsutredningen träffats för ett sista möte. Jag fick förtroendet för ungefär ett och ett halvt år sedan att representera Region Väst i denna gruppering, som har haft i uppdrag att utreda SKTFs modell för medlemsavgifter, och eventuellt komma med förslag på att förändra den utifrån ett rekyteringsperspektiv. Det har varit ett roligt och intressant arbete, och inte minst lärorikt. Det har dessutom varit en rolig grupp att ingå i, alla personer som arbetat med avgiftsutredningen är väldigt olika, både erfarenhetsmässigt och när det gäller personligheter.

Under den här tiden har vi bl.a. gjort studiebesök hos andra fackförbund, och andra föreningar, för att studera deras avgiftsmodeller och haft djupgående diskussioner kring vilken väg SKTF ska välja. Jag har dessutom haft mycket kontakt med mina fackliga kollegor i Region Väst, och fått en hel del input därifrån. Innan mitt uppdrag i avgiftsutredningen startade så trodde jag att medlemsavgiften till SKTF engagerade mer än vad den faktiskt gör. Men det har blivit mer och mer tydligt för mig vad människor värderar när man bestämmer om man ska bli medlem i facket eller inte, eller vilket fackförbund man väljer. Då är inte kostnaden det primära, utan det är vad man får för medlemsavgiften. Och då är ju SKTF det allra bästa alternativet. :)

Vår utredning är nu klara med ett förslag till SKTFs förbundsmöte (vårt högsta beslutande organ). Vi vill behålla nuvarande modell med procentuell avgift upp till ett tak (idag är högsta avgiftsgrundande lön 20 140 kr, alla vi som tjänar mer än så betalar samma avgift vilket blir runt 250 kr i månaden). Vi har varit överens i gruppen om att vi tycker att det är viktigt att de som är lågavlönade får fortsatt "rabatt" på medlemsavgiften. Vår avgiftsmodell har många gånger känts krånglig att förklara, men vi rekommenderar att vi istället kommunicerar ut den med att säga att det kostar runt 250 kr i månaden att vara medlem i SKTF, och tjänar man mindre än 20 140 kr i månaden så har man rabatt på medlemsavgiften.

Att avgiften är ca 250 kr beror på att den varierar något över landet. 1 procent av lönen går till förbundsavgiften (samma för alla medlemmar oavsett vart man arbetar), sen tillkommer ytterligare procent för den lokala avgiften. För oss som är medlemmar i SKTF Göteborg är den lokala avgiften för tillfället 0,25 %, vilket innebär en total medlemsavgift för oss på 1,25 procent upp till taket på 20 140 kr.

Det kan ju kännas lite tråkigt att vi inte föreslår några större förändringar när vi arbetat med utredningen så länge, men vi har verkligen vänt på alla stenar och analyserat vår nuvarande avgiftsmodell kors och tvärs (vilket behövdes eftersom vi har haft denna modell sedan mitten av 70-talet). Det som återstår är dock att fundera på hur högsta avgiftsgrundande lön ska regleras, genom någon beräkningsmodell eller ska förbundsmötet besluta vilken lön som ska vara taket? Jag föredrar personligen det senare alternativet av demokratiska skäl, plus att vi skulle kunna hamna i ett läge då vi behöver förändra vår avgift drastiskt utifrån exempelvis händelser i omvärlden som vi inte styr över. Nu återstår att se vad förbundsmötet beslutar, vilket jag får anledning att återkomma till.

F.ö. har vi författat en sångtext i SKTF Göteborg om vår medlemsavgift. Du har säkert sett Radiotjänsts reklamfilm om tv-avgiften där en kör plötsligt dyker upp hos någon och börjar sjunga: "Tack för att du har betalat tv-avgiften...". Vi har tänkt oss att en gång i månaden dyka upp hos någon utsedd medlem och brista ut i: "Tack för att du har betalat medlemsavgiften till SKTF...". ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar