onsdag 31 mars 2010

LO behöver förändras

Det hör faktiskt inte till vanligheterna att jag tittar på TV8, men igår kväll var jag tvungen att se "Angeläget med Adaktusson" eftersom SKTFs förbundsordförande Eva Nordmark var gäst i programmet. Huvudgäst var LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin, och Evas funktion var att vara en av två gästutfrågare samt kommentator till den intervju Aduktosson gjorde med Wanja.

LO-förbunden har enorma problem med medlemsminskningar, vilket enligt Wanja till största delen beror på chockhöjningen av a-kasseavgiften 2007 samt att fler och fler människor (företrädesvis yngre personer) går på otrygga visstidsanställningar. Visst är detta två stora orsaker, men framförallt måste vi inom fackföreningsrörelsen vara självkritiska och fråga oss varför så många personer i Sverige idag inte tycker att det finns något värde med att vara med i facket. Jag tycker personligen att fackförbunden i decenier varit alldeles för söminga och passiva, och inte tillräckligt arbetat för att visa sig ute på arbetsplatserna för att berätta och ta diskussionen om varför en hög organisationsgrad är en förutsättning för att vi ska ha inflytande över våra villkor på jobbet. Vi har dessutom varit alldeles för dåliga på att driva visstidsanställdas intressen, men i årets avtalsrörelse driver i alla fall SKTF hårt att visstidsanställda ska få bättre villkor. TCOs "Facket förändras-arbete" har varit otroligt nyttig för oss som är aktiva inom TCO-förbunden, och har inneburit att vi återigen har kommit närmre våra medlemmar och våra presumtiva medlemmar, samt tagit steget fram emot att bli moderna fackförbund som driver 2000-talets frågor. Där tycker jag LO har problem, de skulle behöva sin egen "Facket förändras-kampanj" för att kännas angelägna för framtidens presumtiva medlemmar. Den insikten tycker jag inte att LOs ledning visat hittills, men jag hoppas verkligen att de tar tag i sitt förändringsarbete eftersom det i förlägningen handlar om överlevnad. Det är oerhört viktigt att LO-förbunden har en hög organisationsgrad i sina avtalsområden, annars riskerar den svenska modellen att falla och hela fackföreningsrörelsen försvagas markant, vilket i så fall får till följd att vi löntagare får ett betydligt sämre inflytande över våra arbetsvillkor.

Ett annat problem som jag ser att LO-förbunden har är att de är partipolitiskt bundna till Socialdemokraterna. SKTF är ju partipolitiskt obunda men det innebär inte att vi är opolitiska. Vi tar ställning i politiska frågor utifrån våra medlemmars intressen och behöver inte ta hänsyn till någon partibok. Att vara partipolitiskt bunden innebär en ännu större problematik när man arbetar i politiskt styrda verksamheter, och där politikerna faktiskt blir arbetsgivare (vilket ju är fallet i den offentliga sektorn). Som företrädare för SKTF känner jag att det är viktigt att våra medlemmar aldrig ska behöva tvivla på vart vår lojalitet ligger. Även om LO-förbundens företrädare hanterar detta på ett bra sätt, så uppstår det ändå oundvikligen situationer där lojalitetsfrågan kommer upp och då blir det ett problem när man är partipolitiskt bunden. Jag tror att det skulle vara klokt om LO gör som sin danska motsvarighet och överger sin bindning till Socialdemokraterna.

Till sist blev jag väldigt glad över att Eva i programmet förde fram att Wanja är en facklig företrädare som vi alla borde ha den största respekt för, och att det mediedrev hon utsattes för i samband med AMF-skandalen var fullständigt horribelt. Det var en hel styrelse som var ansvarig för bonusavtalet med dåvarande vd:n, men det var enbart Wanja som hängdes ut. Det är ju tyvärr inte ovanligt att starka kvinnor på höga positioner utsätts för detta, män i liknande siutationer kommer oftast betydligt lindrare undan.

Klicka här för att se "Angeläget med Adaktusson" i TV8 Play.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar