onsdag 19 maj 2010

Energi- och inspirationsgivande ombudsdag

Har idag arrangerat en heldag för 70 av SKTFs lokala arbetsplatsombud, en mycket lyckad dag om jag får säga det själv.

Kollektivavtalets värde stod på programmet på förmiddagen och vi fick lyssna till en mycket intressant föreläsning från Gunilla Bäcklund, ombudsman på Unionen, som verkligen tydliggjorde innehållet i våra kollektivavtal, hur mycket de faktiskt är värda för varje enskild medarbetare och att kollektivavtalens existens, d.v.s. schysta arbetsvillkor, är avhängt av att så många som möjligt är med i facket.

Efter Gunilla tog Elsa Saboonchi och Ana Esteban från Facket Förändras.nu över och berättade om det TCO-gemensamma förändringsarbetet, och hur våra lokala SKTF-ombud kan bidra till att öka fackets status på varje arbetsplats. Massor av roliga idéer framfördes: bl.a. ett ombud som arbetar som administratör, och föreslog att hon vid ett tillfälle skulle låta bli att tillstyrka senester för sina kollegor. När kollegorna skulle reagera tänkte hon säga att "så här kan det vara om du arbetar på en arbetsplats som saknar kollektivavtal, då har du bara de lagstadgade antalet på 25 semesterdagar, inte fler efter man passerat 40 som vi i kommunen har". En annan rolig idé var att bjuda på tårta och tacka SKTF för den extra lediga dag vi förhandlat fram när nationaldagen 6 juni infaller på en helgdag. Kul idéer, eller hur! Det kan faktiskt, och är oftast, väldigt roligt att jobba fackligt...

Efter lunch presenterade jag och min kollega, och fackliga idol, Olof Svensson SKTFs nya nätbaserade HBT-utbildning ÖPPNA UPP! (som jag ju tidigare skrivit om här på bloggen).

Dagen avslutades med en debatt mellan två av Göteborgs ledande politiker: Anna Johansson (s) och Jan Hallberg (m) från kommunstyrelsen. Mycket intressanta frågor lyftes upp, framförallt om verksamheten vi bedriver i Göteborgs Stad och som SKTFs medlemmar arbetar med. Men ibland när jag lyssnar på politiska debatter blir jag fascinerad över hur överens företrädare från två olika politiska block kan låta. Därför är det viktigt att skrapa på ytan så att skillnaderna blir tydliga, och det lyckades vår eminenta moderator Karin Klingenstierna alldeles utmärkt med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar