måndag 17 maj 2010

Göteborgs Stads budget- och skuldrådgivning

SKTF har förklarat sig oeniga i vår centrala samverkansgrupp (CSG) om förslaget att föra över Göteborgs Stads budget- och skuldrådgivning till Konsumentnämnden. Vi förordar istället det tidigare förslaget om att Social resursnämnd bör bli ny huvudman.

Vi har haft mycket diskussioner om detta förslag med våra medlemmar, som arbetar med budget- och skuldrådgivningen ute i stadsdelarna. Dessa framför en stor oro över den föreslagna förändringen, framförallt ur ett brukarperspektiv. Många av dem som utnyttjar rådgivningen har också täta kontakter med socialtjänsten och andra instanser, och våra medlemmar befarar att de väl fungerande nätverken med socialtjänsten, vårdcentraler och psykiatrin kommer att gå förlorade om Konsumentnämnden blir ny huvudman. Många av brukarna har problem med både hemmet och ekonomin, och farhågan om en centralisering till Konsumentnämnden är att det kommer att medföra stora hinder och en helt annan planering innan man kan börja handlägga ärendena. Även i denna verksamhet är det viktigt med närhetsprincipen, kontinuitet och service i det område man vistas och bor. Vi tror att en placering under Konsumentnämnden skulle försvåra detta samarbete och den service som idag erbjuds till stadsdelens invånare.

En stor kategori av brukarna har dessutom svårt för att ta sig in till centrala stan, många har utländsk bakgrund och av erfarenhet vet vi att många av dessa inte förflyttar sig några längre sträckor. Det finns även brukare som lider av psykisk ohälsa, vilket gör att man inte rör sig över så stora gränser.

Verksamheten är idag liten och sårbar, vilket ju är en nackdel. Därför tycker vi att det är lämpligare att Social resursförvaltning, som har naturliga kopplingar till stadsdelarna och socialtjänsten, blir gemensam huvudman för budget- och skuldrådgivningen och att verksamheten organiseras utifrån ”Frölunda-modellen”, d.v.s. att rådgivarna placeras ut i arbetsgrupper i varje region: Centrum, Hisingen, Nord-Ost och Väster.

Nu är det upp till Kommunstyrelsen att fatta det slutliga beslutet. Jag hoppas att de tar våra synpunkter under beaktande...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar