måndag 31 maj 2010

Fyra av tio unga göteborgare kan tänka sig att engagera sig i lokalpolitiken

SKTF har idag presenterat en ny undersökning om hur Göteborgarna ser på de kommande kommunal- och landstingsvalen. 500 röstberättigade Göteborgare har intervjuats som en del i en stor nationell valundersökning. Idag presenterade SKTFs ordförande Eva Nordmark, på besök i Göteborg, resultaten av undersökningen. Här följer ett axplock:
* 85 procent anger att de tänker rösta i kommun- och landstingsvalet. Bland gruppen unga (18-29 år) uppger 13,5 procent att de inte tänker rösta.
* Bara 38,8 procent har bestämt sig för vilket parti de ger sin röst till. En stor andel av de svarande har alltså inte bestämt sig än
* Bland de som redan idag vet vilket parti som det kommer att rösta på uppger 90 procent av de svarande att de har stort eller mycket stort förtroende för de politiska företrädarna.
* Mer än varannan Göteborgare kan inte namnge någon kommunpolitiker. 51,8 procent av de svarande uppger att de inte kan namnge en enda kommunpolitiker.
* Göteborgs mest synliga politiker är, enligt de svarande, Anneli Hulthén.
* Relativt få väljare använder Göteborg kommuns hemsida för att söka information – 45 procent använder aldrig kommunens hemsida. När det kommer till Regionens hemsida uppger 73 procent att de inte använder den för att söka information.
* Intresset för att arbeta politiskt ser relativt högt ut. 40 procent av de unga (18-29) kan tänka sig att engagera sig i lokalpolitiken. Totalt kan 20 procent av de svarande tänka sig att engagera sig i lokalpolitiken.

"Vi har gjort den här undersökningen för att vi vill lyfta fram kommun- och landstingsvalen inför valrörelsen. De är lika viktiga val som riksdagsvalet i höst. Kvaliteten i välfärden hänger intimt samman med de resurser som våra lokalpolitiker avsätter och hur de organiserar välfärden. Det är de som ger förutsättningarna för din mammas äldreomsorg, för din dotters barnomsorg och för din sons skolgång", sa Eva Nordmark när rapporten presenterades i Göteborg idag.

Att döma av svaren från Göteborgarna kan man konstatera flera olika saker. Exempelvis är det tydligt att det finns utrymme för fler politiker att synas i debatten och bli mer kända bland väljarna. Det är även roligt, hoppingivande och faktiskt lite unikt att så pass många yngre kan tänka sig att engagera sig i lokalpolitiken. För att bara nämna två saker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar