söndag 16 maj 2010

Heteronormen - en utmaning för chefer?

SKTF Göteborgs tredje seminarium under HBT-festivalen hade titeln "Heteronormen - en utmaning för chefer?". Deltog gjorde, förutom jag själv, Dario Espiga, kommunalråd (s) med särskilt ansvar för HBT, Carina Liljesand, kommunalråd (kd) och "bögmorsa" (hon valde själv att presentera sig så) och Anna Jacobsson från Göteborgs Stads Mångfalds- och jämställdsenhet. Moderator var Karin Klingenstierna. Heteronormen är den enormt starka norm, som sitter i ryggraden hos de flesta av oss, som gör att vi omedvetet förutsätter att alla människor är heterosexuella.

Det blev ett intressant och bra samtal. Mycket har gjorts i Göteborg sedan rapporterna kom om att vi bor i "bögknäckarstaden" nummer ett i Sverige, men mycket finns givetvis kvar att göra. Vi har dock Sveriges enda kommunalråd med uttalat HBT-ansvar, vi har en fantastisk Mångfalds- och jämställdsenhet som driver detta arbete centralt och inspirerar verksamheterna lokalt och många av vår stads chefer har genomgått och genomgår kompetensutveckling inom HBT. Problemet, som jag ser det, är att det fortfarande är valfritt att arbeta med dessa frågor. Ett lyckat mångfaldsarbete, som vi har många goda exempel på i Göteborg, är avhängt av att det finns en eldsjäl som vill driva dessa frågor på arbetsplatsen. Det är inte okej, det ska vara obligatoriskt för alla arbetsplatser att arbeta med dessa frågor, både internt och externt gentemot dem vi är tillför.

HBT-personers rättigheter är dessutom en arbetsmiljöfråga, ingen ska exkluderas från karriärmöjligheter eller arbetsplatsens gemenskap p.g.a. den man är. Därmed ska detta arbete vara en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet på varje arbetsplats, vilket varje chef har ansvar för.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar