fredag 14 maj 2010

Så kom jag ut på jobbet


Dag tre av HBT-festivalen är avklarad, och äntligen fick vi lite sol över Göteborg. Kroppen fick nästan en chock av värmen efter de senaste dagarnas regn och kyla.


Idag gick också vårt seminarium "Så kom jag ut på jobbet" av stapeln. Fem SKTF-medlemmar berättade om sina erfarenheter om att vara öppna HBT-personer på sina arbetsplatser: Ted Hesselbom, chef för Röhsska muséet, Hans Linde, behandlingsassistent och riksdagsledamot (v), Pia Ljungervald, SKTF-ombudsman, Olof Svensson, systemanalytiker och Ingela Giss, kulturproducent. Moderator var den alltid lika engagerade och proffsiga Karin Klingenstierna.


Seminariet blev otroligt lyckat. Att få höra verkliga historier från arbetsplatser som saknar ett öppet klimat var ganska så gripande, och tydliggjorde verkligen varför HBT-personers rättigheter också handlar om fackliga rättigheter och arbetsmiljö. Flera av paneldeltagarna tog upp att man som HBT-person ständigt får komma ut, man kommer inte bara ut en gång i livet utan varje gång man får en ny kollega eller chef. Några tog också upp historier där arbetskamraterna och chefen tystnat när de fått klart för sig att de har en homosexuell person i arbetsgruppen, och därmed exkluderat denne från arbetsplatsens gemenskap.


Tack Ted, Hans, Pia, Olof, Ingela och Karin för en fantastiskt fin stund, och för att ni var så generösa med er själva och era erfarenheter.

1 kommentar:

  1. Låter som ett personligt, inspirerande, fair och framgångsrikt upplägg! Skulle väldigt gärna varit där.

    SvaraRadera