söndag 13 februari 2011

Ett riktigt fackförbund finns i verkligheten

DN Debatt idag går Annika Elias och Thomas Eriksson, ordförande respektive förhandlingschef för Ledarna, till generalattack på TCO och LO. Skälet till fackens stora medlemstapp är TCOs och LOs omoderna syn på löneförhandlingar där vi tror att löner fortfarande förhandlas bäst i grupp, enligt Elias och Eriksson. Ledarna propagerar istället för att slopa centrala löneökningar, såväl i procent som i kronor. Lönen ska istället förhandlas och sättas i ett personligt och förutsättningslöst samtal mellan den enskilde medarbetaren och lönesättande chef.

Debattartikeln andas förenkling och populism. Fackföreningsrörelsen måste givetvis moderniseras, inklusive vår syn på löneförhandlingar och lönepolitik, men verkligheten är inte så enkel som Ledarna vill göra den. SKTFs senaste löneavtal för kommun och landsting har en procentsats som golv (exklusive chefsmedlemmar). Det finns dock inga individgarantier i avtalet, procentsatsen gäller alla SKTFs medlemmar som kollektiv, som enskild individ kan man få mer eller mindre än vad procentsatsen anger beroende på hur den lönesättande chefen bedömt ens prestation under det gågna året. Vi som verkar fackligt lokalt, och därmed är verklighetsförankrade, ser dock detta golv som absolut nödvändigt - annars hade de flesta arbetsgivare sett chansen att hålla nere lönerna ännu mer. Våra medlemmar får som kollektiv oftast mer än vad golvet anger, men det är oftast ingen större skillnad vilket tyder på att de flesta arbetsgivare ändå ser denna procent som ett tak istället för ett golv. Utan denna procent skulle våra medlemmar få ännu lägre lönepåslag, det är verkligheten. Vad finns det dessutom för trygghet för en enskild medarbetare om lönesättningen är helt beroende av lönesamtalet med chefen utan några ramar alls? Risken för en oschyst lönesättning blir då alarmerande.

Ledarna har 80 000 medlemmar, att jämföra med TCO-förbundens omkring 1,2 miljoner. Ledarna skriver hängavtal på TCO-förbunden eftersom de inte skulle ha en chans att teckna vettiga avtal själva eftersom de är så små. TCO-förbunden gör också grovjobbet hos arbetsgivarna och kämpar för schysta villkor för våra chefer lokalt, men där finns Ledarna sällan med och påverkar utan alla deras resurser läggs på en centraliserad organisation långt från arbetsplatserna. Ett riktigt fackförbund finns där medlemmarna finns och kämpar tillsammans med dem för schysta villkor, annars tappar organisationen verklighetsförankringen. Ledarnas existens är totalt beroende av TCO-förbundens. Därför finns det ingen anledning att vara medlem i Ledarna, bli medlem i ett TCO-förbund istället så ökar möjligheterna för oss att förhandla fram bättre löneavtal samtidigt som du är med i ett fackförbund som kämpar för dina villkor direkt på din arbetsplats. Ett riktigt fackförbund finns nämligen på plats i verkligheten.

2 kommentarer:

  1. Bra rutet Marcus! Ledrnas debatttartikel visade, förutom att jagg tycker de till stor del har fel i sak, att de inte har koll på vilken oerhörd utveckling som skett av det fackliga arbetet inom TCO -förbunden de senaste åren. Inte heller verkar de ha koll på hur mycket avtalen förändrats. Hälsningar Helena, TCO

    SvaraRadera
  2. Tack Helena! Ledarna har noll koll helt enkelt och har p.g.a. sin verklighetsfrånvända organisation totalt missat att TCO-förbunden är moderna fackförbund med en modern syn på lönepolitik som samtidigt värnar den enskilde medlemmens trygghet.

    Ha det gott!

    Mvh Marcus

    SvaraRadera