söndag 27 februari 2011

Moderaterna som inspiration till facket

SKTFs förbundsordförande Eva Nordmark och riksdagsledamoten Leif Pagrotsky (s) skriver om facklig förnyelse på DN Debatt idag. Rubriken är "Moderaterna inspirerar oss till förnyelse i facket", en rubrik som säkert får många fackligt förtroendevalda att reagera men jag tycker inte att det finns någon anledning att hymla om att Moderaternas förändringsarbete är något att inspireras av. SKTF är ju dessutom partipolitiskt obundet så vi tar ställning i politiska frågor utifrån våra medlemmars intressen, och inspireras av vem vi vill, utan att behöva ta hänsyn till något enskilt politiskt parti.

SKTFs radikala beslut om att målet är ingen ska jobba fackligt på heltid och att 30 procent ska vara under 35 år i våra styrelser lyfts givetvis fram i artikeln. Jag är också särskilt glad över att SKTFs framtidsgrupper runt om i landet lyfts fram. En livaktig sådan har vi i Göteborg som består av ett antal yngre medlemmar som har ett stort intresse och engagemang för fackliga frågor i allmänhet och för SKTF i synnerhet, och som arbetar på (för fackföreningsrörelsen) otraditionella sätt för att visa att vi är en angelägenhet även för yngre personer. Jag är väldigt stolt över vår framtidsgrupps arbete i Göteborg.

Det är inte varje dag det är en nutning att läsa inläggen på DN Debatt, men idag är en sådan dag. :-)

3 kommentarer:

  1. HeJ!
    Varför är SKTF ganska tyst om FAS 3 det
    funkar ju väldigt dåligt
    Och många i FAS 3 är ju inte i något alls
    utan bara är hemma.
    Har varit till sommaren i 2 år i FAS 3 har
    just inte varit i något.
    Och jag undrar vad händer efter 2 år i FAS 3.
    Eller ska SKTF bara vara tyst om FAS 3 som
    det nu verkar.
    Skärpning SKTF vi arbetslösa betalar också
    in medlemsavgiften.
    Hälsning från Ombud avd400

    SvaraRadera
  2. ja du Markus. Inte kan Socialdemokraterna var en inspiration !

    SvaraRadera
  3. Hej ombud i avd 400!

    SKTF är, liksom vår centralorganisation TCO, mycket kritiska till fas 3. Många som deltagit i åtgärden har ju uppgivit att de antingen har fått arbeta som vem som helst fast utan lön. Andra uppger att de inte har haft några arbetsuppgifter alls. SKTF är också kritiska mot att åtgärden inte har någon tidsbegränsning. Den som deltar får ju vara högst två år hos en anordnare, men det finns ingen gräns för hur många anordnare man kan vara hos.

    TCO och SKTF fortsätter att försöka opinionsbilda i frågan, men jag håller med dig om att vi borde bli tuffare mot regeringen i argumentationen. Personligen håller jag med Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist som vill avskaffa fas 3 eftersom hon är rädd att det nuvarande systemet tränger undan vanliga avlönade jobb.

    Jag tycker att du ska kontakta SKTFs förbundsstyrelse i frågan och berätta om dina erfarenheter. Kontakta dem gärna via SKTF Direkt, 0771-44 00 00 eller sktfdirekt@sktf.se.

    Mvh Marcus

    SvaraRadera