onsdag 2 februari 2011

Sture Nordh besökte framtiden & norra Europas största socialkontor

Igår besökte TCOs ordförande Sture Nordh Göteborg, och det blev en intensiv dag i SKTFs regi.

Förmiddagen veks för en träff med SKTF Göteborgs Framtidsgrupp, som består av ett antal yngre medlemmar som visat intresse för fackligt arbete i allmänhet och för SKTF i synnerhet. Det blev en mängd intressanta diskussioner, bl.a. om TCO-förbundens omfattande förändringsarbete. Jag är väldigt glad och stolt över att vårt förändringsarbete handlar om att vi är självkritiska och tar vårt eget ansvar för att så många människor uttrycker att det inte är någon mening med att vara med i facket. Vi inom TCO-familjen skyller inte ifrån oss på någon annan, utan tar istället diskussionen med våra medlemmar och presumtiva medlemmar om hur de tycker att vi bör förändras för att kännas angelägna. Och detta arbete handlar mycket om att synas, bl.a. genom att återerövra fikaborden på arbetsplatserna där vi talar om varför inflytande på jobbet är avhängt av att så många som möjligt är med i facket. Det var jätteroligt att Sture fick möjlighet att träffa vår fantastiska och kloka Framtidsgrupp, som också krossar myten om att facket inte är angelägenhet för yngre personer, och bevisar att framtiden för vår förening är ljus.

På eftermiddagen besökte vi socialkontoret i Hjällbo, som är norra Europas största socialkontor. Besöket genomfördes utifrån den undersökning av socialarbetarnas arbetssituation i Göteborgs Stad som SKTF Göteborg genomfört. Resultatet av undersökningen visar tydligt att arbetssituationen är väldigt tuff över hela staden där man får fler och fler hjälpsökande samtidigt som socialarbetarna också måste utföra fler och fler administrativa arbetsuppgifter (dock med samma antal personal). Sture gick runt mellan kontoren och pratade med våra medlemmar om deras vardag, och vi avslutade besöket med en fika där vi bl.a. diskuterade resultatet av socialarbetarundersökningen, hur omorganisationen av stadsdelarna i Göteborg påverkar det sociala arbetet och varför det är så tyst i den socialpolitiska debatten. Besöket är också uppmärksammat i en artikel i dagens Göteborgs-Posten, där både Sture och jag intervjuas (tyvärr finns inte artikeln på nätet utan endast i den tryckta tidningen). Rubriken på artikeln är "Larm får stan att vakna", och uppmärksammar också att SKTF Göteborgs undersökning fått som effekt att fack och arbetsgivare nu gemensamt skall försöka tackla problematiken kring framförallt socialsekreterarnas arbetsmiljö utifrån ett hela-staden-perspektiv. Detta är ett bevis på att fackligt engagemang lönar sig.

Förmodligen var det sista gången Sture besökte oss som TCOs ordförande eftersom han slutar vid kongressen i maj. Han är en fantastisk facklig företrädare med ett stort engagemang och hjärta för våra medlemmar och för vår rörelse. En sann förebild för många, inte minst för mig själv.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar