onsdag 9 februari 2011

TCO-kongressen 2011 blir något alldeles extra

Har tillbringat dagen i Stockholm för ett möte inför TCOs kongress i maj. Jag har den stora äran att få vara en av SKTFs nio kongressombud, ett riktigt hedersuppdrag.

Under dagen har vi bl.a. fått dragningar om och diskuterat olika kongressrapporter. Jag är enormt stolt över att TCO-förbunden har en så stark ställning och trovärdighet i samhällsdebatten, och nu är fokus på att ta ännu mer utrymme eftersom vi förtjänar det med tanke på att vi ökar i medlemstal. Våra tankar om det goda samhället handlar till stor del om att se alla kuggar i samhället som viktiga: allas rätt till utbildning, en värdig sjukförsäkring och a-kassa, en god äldreomsorg som alla ska kunna ha tillgång till o.s.v. TCO-förbunden är också partipolitiskt obundna, vilket innebär att vi tar ställning i politiska frågor enbart utifrån våra medlemmars intressen - inte utifrån någon partibok.

Jag är också väldigt stolt över TCO-förbundens förändringsarbete som vi också vill fortsätta att vässa framöver. I samband med det enorma medlemstappet vi upplevde i samband med a-kasseförändringarna 2007 valde vi att utmana oss själva och ta vårt eget ansvar för att så många valde att prioritera bort fackföreningsavgiften. Vi skyllde inte ifrån oss på någon annan, utan insåg att vi måste förändra oss för att fler ska inse vikten av ett fackligt medlemskap.

TCO-kongressen 2011 blir något alldeles extra, både utifrån det jag nämner i detta inlägg men också för att vi ska välja en ny ordförande efter Sture Nordh. Rapporter inför, och under, kongressen följer givetvis här på bloggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar