söndag 6 mars 2011

Rädda RFSL Göteborgs kuratorverksamhet


Hade idag den stora äran att få sitta ordförande för RFSL Göteborgs årsmöte, ett riktigt hedersuppdrag. Mötet blev hela 3 1/2 långt och det var härligt att få ta del av allt engagemang från föreningens medlemmar.

Mycket av diskussionerna handlade om att RFSL Göteborg fått ett minskat anslag från kommunen, som gör att föreningen riskerar att tvingas säga upp sina två anställda kuratorer. Detta är en oerhört viktig verksamhet som betyder mycket för många hbt-personer. Man kan kontakta kuratorerna för att få stöd om bl.a. sexuell identitet, könsidentitet, komma ut-processen, sexuell hälsa, säkrare sex och hiv/sti, relationsproblem med partners/föräldrar, utsatthet för hot/våld i nära relationer dvs. partnervåld, familjevåld och hedersrelaterat våld, diskriminering, trakasserier, hot och hatbrottsvåld. Man kan komma på ett personligt besök, ringa, skicka e-post och också ha videosamtal eller chatta via Skype. Man kan ta kontakt som enskild, par, förälder eller familj. Besöken är kostnadsfria, man kan vara anonym och behöver inte vara medlem i RFSL.

Man kan tycka att detta stöd borde kunna erbjudas av Göteborgs Stads egna kuratorer. Tyvärr är dock HBT-kompetensen fortfarande alldeles för låg på många håll, dessutom tror jag att många HBT-personer föredrar att vända sig till RFSL för där är man säker på att man får ett bra bemötande och ett kompetent stöd. RFSL Göteborg kommer nu att ha intensiva diskussioner med Göteborgs Stad som förhoppningsvis resulterar i att staden beviljar ett extra tillskott till föreningen så att de kan behålla sin kuratorverksamhet. Det vore tragiskt annars för en stad som har ambititionen att bli en stad där även HBT-personer ska kunna känna sig hemma och leva ett tryggt och bra liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar