tisdag 8 mars 2011

Slut på rean i kommuner och landsting!

Visste du att det kan skilja miljoner kronor för en anställd under ett arbetsliv när det gäller lön och avsatta pensionspengar, beroende på om man arbetar i en kvinnodominerad eller en mansdominerad bransch eller sektor?

Det handlar om skillnader i lön samt värdet av kollektivavtalet där bland annat pensionsavsättningar ingår. Fackförbundet SKTF har jämfört två ekonomer, den ene med en medellön för en kommunanställd ekonom och den andra med en medellön för en privatanställd, i båda fallen med ett genomsnittligt kollektivavtal. Vi har gjort ett räkneexempel på vad skillnaden blir efter 20 års arbetad tid. Exemplet visar att efter 20 års arbetad tid går den kommunanställde ekonomen miste om 4,5 miljoner kronor. Beräkningar för en personalchef som arbetar i kommun eller landsting visar att han eller hon går miste om sammanlagt 3,8 miljoner. För en IT-tekniker handlar det om drygt 2 miljoner under 20 år.

Varför ser det ut så här? Svaret är att kvinnor och män arbetar i skilda sektorer, inom olika yrkesgrupper och på olika positioner. Det ger skilda förutsättningar och framförallt skilda lönenivåer. I exempelvis kommuner och landsting - där det jobbar flest kvinnor - tjänar alla, inklusive männen, mindre än i privat sektor där det jobbar flest män. Och det handlar inte om offentlig verksamhet kontra privat. Inom handel, där de flesta anställda är kvinnor, är lönerna också generellt låga. Det kallas för strukturella löneskillnader och innebär att kvinnors lägre lön i regel inte beror på diskriminering från enskilda personer eller arbetsplatser. Det handlar om synen på kvinnligt och manligt arbete som genomsyrar hela samhället - och arbetsmarknaden.

SKTFs medlemmar i kommuner och landsting förlorar på dessa orättvisor varje dag, år efter år. Under ett arbetsliv blir det en ansenlig summa. Det är inte rimligt att det ska skilja miljontals kronor mellan våra arbetsinsatser och våra kollegors i andra sektorer, bara för att vi jobbar i en sektor där de flesta är kvinnor. SKTF har lyft problemet i flera avtalsrörelser, utan att få något gehör. Det krävs ett gemensamt initiativ av regeringen och arbetsmarknadens parter för att hitta gemensamma lösningar. Tillsätt en jämställdhetskommission nu!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar