onsdag 30 mars 2011

Skämmes Anders Borg!

Finansminister Anders Borg har idag på en konferens med Sveriges Kommuner och Landsting kritiserat kommunernas förmåga att förhandla med nyanställda som han, och även Konjunkturinstitutet, menar har lett till så höga ingångslöner att de hindrar tillväxten av nya jobb.

Jag blir ganska upprörd när jag hör om Anders Borgs uttalande. Ska kommunerna vara en attraktiv arbetsgivare är lönen en viktig konkurrensfaktor jämfört med andra branscher, då går det inte att sänka ingångslönerna. Opinionsundersökningar visar dessutom att svenska folket tycker att den verksamhet som vi i kommunerna sysslar med är oerhört viktig, och att många till och med skulle kunna tänka sig en höjd skott om det fick till effekt att lönerna ökade i kommunerna.

Anders Borg borde istället för att lägga sig i kommunernas lönepolitik tänka på hur regeringen kan agera för att komma åt de strukturella löneskillnaderna mellan kvinnligt och manligt dominerade branscher - exempelvis hörsamma SKTFs krav på en jämställdhetskommission där fack, arbetsgivare och regering ingår för att försöka komma överens om åtgärder som syftar att komma åt den strukturella lönediskrimineringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar