måndag 6 juni 2011

Alla ska få likvärdig service oavsett vem man är


SKTFs sista seminarium under HBTQ-festivalen 2011 hade titeln "Likabehandling eller ej?". Deltog gjorde kommunalråden Thomas Martinsson (mp) och Helene Odenjung (fp), Anna Jacobson från Göteborgs Stads mångfalds- och jämställdhetsgrupp samt Magid Safi, socialsekreterare och Caroline Stråle Svensson, biståndshandläggare inom äldreomsorgen.

I kommunstyrelsen i Göteborg finns en total politisk enighet, oavsett partifärg, om att alla medarbetare i Göteborgs Stad skall ha tillräcklig kompetens för att ge bästa möjliga service till medborgarna, och inte särbehandla någon negativt på grund av någon av de sju diskrimineringsgrunderna. Vår mångfalds- och jämställdhetsgrupp gör ett fantastiskt arbete på den strategiska nivån, men varför är det så svårt att få detta arbete att sippra ut till alla arbetsplatser? Magid och Caroline berättade om sina erfarenheter av detta, och det blev då också tydligt att kommunstyrelsens visioner ofta fastnar på vägen till arbetsplatserna.

Magid och Caroline berättade om erfarenheter av att HBT-personer är rädda för att kontakta kommunen och be om hjälp och stöd eftersom de är rädda för bemötandet från oss som arbetar i Göteborgs Stad. Fruktansvärt, och ett starkt tecken på att vi behöver ställa större krav på alla arbetsplatser att arbeta med alla människors lika rättigheter och möjligheter.

Likabehandling är för övrigt ett intressant begrepp som inte handlar om att behandla alla lika. Som Caroline uttryckte det så klokt så handlar det i Göteborgs Stad om att alla medborgare ska få likvärdig service oavsett vem man är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar