onsdag 22 juni 2011

SKTF vill se "Grå jobb" i Göteborgs Stad

Det blir mer och mer uppenbart att staten har kapitulerat när det gäller arbetsmarknadspolitiken, och därmed ökar pressen på kommunerna. Vi kan heller inte räkna med att de mer optimistiska tongångar som just nu finns om läget på arbetsmarknaden löser de stora problemen med arbetslösheten bland grupperna ungdomar, utrikes födda och personer med funktionsnedsättning.

Fackförbundet SKTF ser mycket positivt på flera av Göteborgs Stads initiativ för att minska ungdomsarbetslösheten, exempelvis projektet ”UPP!” och upplägget kring ”Gröna jobb”. Vi tror att det finns fler möjligheter i det sammanhanget. Vi vill lansera ett förslag som vi kallar för ”Grå jobb”, där jobben ska finnas i framförallt SKTFs avtalsområde. Förslaget handlar om introduktionsanställningar enligt samma princip som gröna jobb, men inom den administrativa sektorn. En sådan satsning kan handla om alla tre grupperna vi nämner ovan, men framför allt ser vi stora möjligheter för personer med funktionsnedsättning.

Vårt förslag handlar om att ett antal personer anställs i Göteborgs Stad, antingen med Social Resursförvaltning eller Idrott- och Föreningsförvaltningen som huvudman, och där arbetsuppgifterna handlar om ett administrativt stöd till föreningslivet. Det kan handla om att bistå föreningar med behövlig administration av alla de slag och att föra ut och informera kring stadens olika stöd till föreningslivet, bistå i ansökningar och kvalitetssäkra dessa. Vi vill se samma princip som inom ”Gröna jobb” kring arbetsledning och möjligheter till studier eller olika typer av förkovring en dag i veckan.

Fördelen med arbetsuppgifterna är att behovet är stort, men utförs inte idag i Göteborgs Stad så någon undanträngning av ordinarie personal blir det inte. Dessutom handlar förslaget om verkliga och behövda jobb och är dessutom en mer sund utveckling än att föreningslivet ska bli Fas 3:s stora arena, vilket sällan leder till bestående jobb.

Vi hoppas att vårt förslag kan bli en realitet i Göteborgs Stad inom en snar framtid. Vi ser förslaget som en riktigt schysst arbetsmarknadspolitik.

1 kommentar:

  1. Hej!
    Bra om det blir mer administrativa jobb och
    inte bara fler FAS 3 jobb det leder ingen vart
    som jag ser det varit i FAS 3 snart 2,5 år varit
    högst några veckor i en åtgärd(Ca 4 veckor.)
    Jag tror att i kommunerna och på AF saknas det
    folk som Boris på GK i Ullared en smart kille
    med framåt anda och ider och att det ska vara
    roligt på ett arbete.
    Hälsningar från Ombud

    SvaraRadera