onsdag 15 juni 2011

Medarbetarna är nyckeln till ett socialt arbete med hög kvalitet

I morgon torsdag tar Göteborgs kommunfullmäktige beslut om Göteborgs Stads budget 2012. I förslaget som majoriteten s-mp-v presenterat finns lyser som vanligt de konkreta förslagen kring att utveckla det sociala arbetet i vår stad med sin frånvaro. Nedan följer SKTF Göteborgs yttrande kring just detta.

Under avsnittet om ”Individ och familj” i förslaget till Göteborgs Stads budget 2012finns de prioriterade mål som direkt och indirekt berör en av SKTFs största medlemskategorier, socialarbetarna. Där skrivs bland annat om att minska behovet av institutionsvård, stärka barn- och ungdomsperspektivet inom socialtjänsten, minska antalet missbrukare och finna sysselsättning för personer som är långvarigt beroende av försörjningsstöd. Inget av detta är kontroversiellt utan är sådant som personer inom socialt arbete ständigt arbetar med. Tyvärr har få socialsekreterare förutsättningar att kunna arbeta så aktivt med detta som de skulle vilja. Med en ärendemängd mellan 40-60 ärende per socialsekreterare, beroende på vilken målgrupp man jobbar mot, är det svårt att hinna med annat än det mest akuta och det så viktiga förebyggande arbetet får skjutas på framtiden.

I den undersökning av socialarbetares arbetssituation som SKTF Göteborg gjorde under hösten 2010 framgick att största delen av arbetstiden gick till dokumentation och annan administration och att det man önskade var mer tid för klienten och att få utföra det sociala arbete som man utbildat sig 3,5 år på universitetet för.

Olika försök har gjorts i Göteborgs stad där handläggare fått halverat sin ärendemängd och på så sätt fått förutsättningar att jobba mer aktivt med personer i långvarigt försörjningsstöd. Resultatet har blivit att många har kommit ut i sysselsättning och därmed har försörjningsstödet minskat. Andra effekter av dessa försök blev att socialsekreterarna hann samverka med andra yrkesgrupper, stressrelaterade sjukskrivningar minskade och personalen stannade kvar eftersom de trivdes med sina arbetsuppgifter.

Ett sådant arbetssätt skulle alltså i inledningen kosta mer pengar då det kräver en högre personaltäthet men i längden skulle vinsten bli lägre kostnader för försörjningsstöd, lägre personalomsättning och en utvecklad samverkan med samarbetspartners inom andra myndigheter och med aktörer från den sociala ekonomin.

Ett annat förslag som SKTF Göteborg skrev om redan i förra årets yttrande till budget är inrättandet av en personalpool för erfarna socialarbetare. Genom en sådan skulle medarbetare få möjlighet att testa nya sätt att arbeta samtidigt som det ger en möjlighet att lösa en del av generationsväxlingsproblematiken. Det som förekommer idag är att stadsdelarna istället anlitar externa bemanningsföretag inom socialtjänsten vilket är betydligt mer kostsamt än att ha en intern personalpool.

Genom att ge de kreativa och engagerade socialarbetarna som finns inom Göteborgs stad förutsättningar att utföra ett gott socialt arbete genom rimlig arbetsmängd och bra kompetensutveckling så kan de prioriterade mål som finns i budgeten uppnås och det sociala arbetet kan utvecklas för att bli ledande i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar