onsdag 4 januari 2012

Hållbart arbetsliv nu!

En ny rapport från TCO visar att vart fjärde kvinna och vart femte man har svårt att sova på nätterna p.g.a. jobbstress.

Detta är en mycket oroande utveckling som hänger ihop med ökad arbetsbelastning och större krav på att vara tillgänglig för arbetsgivaren. Det måste vara möjligt att kunna utföra sina arbetsupgifter under arbetsveckans ordinarie 40 h men många av Visions medlemmar tvingas jobba över flera dagar i veckan för att hinna med arbetsuppgifterna. Självklart går denna stress ut över privatlivet där man då också känner press att hinna med att bl.a. vara en bra och tillgänglig partner eller förälder.

En av de viktigaste nutids- och framtidsfrågorna på den svenska arbetsmarknaden är ett hållbart arbetsliv där det är möjligt att förena jobb med privatliv. Två av de viktigaste hörnstenarna är då rätten till en 40 timmars arbetsvecka och rätten till en ostörd fritid.

Klicka här för att läsa mer om TCOs rapport.

1 kommentar:

  1. De borde också finnas en plan för de som har väldigt psykiskt påfrestande arbeten att få göra andra arbetsuppgifter. När jag jobbade i Kriminalvården fanns en grupp som arbetade för detta. Man räknades som senior redan vid 40-45 år.

    SvaraRadera