söndag 1 januari 2012

Min fackliga topplista 2011

Första dagen på 2012. Det känns alltid lika förväntansfullt med ett nytt år. När man summerar ett år är det ju populärt med topplistor, och jag är själv barnsligt förtjust i sådana. Därför kommer här min högst personliga fackliga topplista över 2011.

10. Facksnack på Way Out West
För andra året i rad deltog SKTF (ja vi hette fortfarande så i augusti) med ett tält på Way Out West där vi genomförde massor med samtal om rättigheter i arbetslivet. Alla dessa samtal, med företrädesvis yngre personer, var oerhört stimulerande. Vi fick också massor med inspel på vad våra framtida medlemmar förväntar sig av sitt fackförbund. Ytterligare en gång fick vi bevis på att det är en myt att yngre personer inte är intresserade av fackliga frågor. Däremot är man ointresserad av att lyssna på överlägsna fackpampar som talar om för en vad man ska tycka. Men man vill gärna diskutera fackliga frågor med någon som tar en på allvar. Och många nya medlemmar fick vi - inte minst till vårt studerandefack Tria.

9. Regnbågsfacket
HBTQ-festivalen 2011 blev en enorm succé - och SKTF var som vanligt på plats med ett tält i Regnbågsparken, arrangerade fyra seminarier och deltog med en sektion i Regnbågsparaden. Vi var därmed det mest synliga fackförbundet under festivalen vilket väckte en hel del uppmärksamhet. En del tvärfackliga kollegor från andra förbund (som själva inte deltog i festivalen) försökte raljera över vårt deltagande och gav oss smeknamnet "Regnbågsfacket". Vi tog det som en oerhört fin komplimang. HBTQ-personers rättigheter handlar ju också om fackliga rättigheter.

8. Modiga löneförhandlare
Som fackligt förtroendevald får man räkna med att ibland kämpa i motvind - och så var det verkligen för våra löneförhandlare 2011. Golvet i vårt centrala avtal sa att våra medlemmar som kollektiv skulle få löneökningar på minst 1,5 procent. Alltför många förvaltningar i Göteborgs Stad valde dock att se på golvet som ett tak - framförallt flera stadsdelsförvaltningar där de yrkesgrupper som skulle ha varit prioriterade i lönerevisionen finns. Kvaliteten i löneprocessen är dessutom i alltför många förvaltningar urusel. Det är fortfarande många av våra medlemmar som inte får veta varför de har den lön de har och hur de ska göra för att förbättra sitt löneläge. Våra löneförhandlare kämpade dock hårt och vägrade acceptera arbetsgivarnas hållning. I flera förvaltningar frånträdde vi förhandlingarna och lät arbetsgivaren själv stå för lönesättningen. Det var en viktig markering från vår sida att vi tycker inte att det är förenligt med en strävan efter att bli en attraktiv arbetsgivare om man samtidigt inte ger sina medarbetare reallöneökningar. Även om utfallet blev lågt för våra medlemmar i Göteborgs Stad (strax över 2 procent) så markerade vi ändå tydligt vad vi står och vi la ansvaret för lönesättningarna där det hör hemma - hos arbetsgivaren. Jag hoppas att Göteborgs Stads förvaltningar skärper sig inför 2012 års lönerevision och tar steg fram emot en löneprocess av hög kvalitet och garanterar sina medarbetare reallöneökningar. Annars kan man aldrig med stolthet kalla sig för en attraktiv arbetsgivare.

7. Eva Nordmark efterträder Kung Sture
I maj genomfördes TCO-kongressen, och det blev den sista kongressen som Sture Nordh inledde. Han har varit en fantastisk ordförande för vår centralorganisation med sitt enorma engagemang och hjärta för vår rörelse och för våra medlemmar. Hans betydelse för TCOs och dess medlemförbunds utveckling kan inte överskattas. Jag fick den stora äran att få bli vald som kongressens ordförande och fick bl.a. klubba igenom Eva Nordmark som Stures efterträdare. Det var en stor och känslosam upplevelse. Eva är en av mina stora förebilder som facklig ledare och betyder mycket för mig som inspiratör. Hon är arkitekten bakom SKTFs/Visions förändringsarbete och jag är övertygad om att hon kommer att nå samma framgång inom TCO. Vi lär inom en snar framtid tillhöra den fackliga centralorganisation som organiserar flest medlemmar i Sverige.

6. En urgöteborgska tar över
När det stod klart att Eva Nordmark skulle väljas som ny ordförande för TCO innebar det också att en ny ordförande för SKTF skulle utses. För Vision Göteborg var det en självklarhet att nominera Annika Strandhäll - en av mina företrädare som avdelningsordförande i Göteborgs Stad. Annika är en underbar person med stort fackligt hjärta. Hon har enormt höga arbetsrättsliga kunskaper, är en lysande förhandlare och ett retoriskt geni. Hon kommer att fortsätta att driva på och vässa vårt förändringsarbete. Det är ingen slump att hon under året utsågs till en av framtidens makthavare på den svenska arbetsmarknaden.

5. SKTF no more
2 september skrevs facklig historia - SKTF bytte namn till Vision. Jag är väldigt tacksam över att jag har fått vara med om denna resa - ett minne för livet! Efter namnbytet gav vi oss ut på våra arbetsplatser och träffade tusentals medlemmar för att diskutera namnbytet och vad vi ska fylla det nya namnet med för innehåll. Det var härligt att få ta del av allt engagemang som våra medlemmar har för sin fackförening och alla idéer och förslag om hur vi ska arbeta. Vision är framtidens fackförbund!

4. Omvald
I november valdes jag om till en ny 2 års-period som ordförande för Vision Göteborg. Mina första två år har varit intensiva, händelsrika och turbulenta. Men det har också varit de två roligaste åren i mitt liv. Det har varit en förmån att få leda Visions näst största avdelning framåt och jag är väldigt stolt över vad jag och alla mina kollegor har åstadkommit. Jag ser fram emot ytterligare två år där vi ska fortsätta att utveckla Visions verksamhet i Göteborgs Stad för våra medlemmars bästa.

3. Vision Göteborg berör
2011 har Vision Göteborg tagit ett stor plats i den göteborgska debatten genom debattartiklar, seminarier och kontakter med politiker. Vi har höjt våra röster när det gäller socialarbetarnas, chefernas och administratörernas arbetssituation. Vi var som enda fackförbund emot införandet av en whistleblower-funktion eftersom vi inte tror att den kommer att bidra till ett öppnare klimat på Göteborgs Stads arbetsplatser. Vi bredde ut oss på GPs debattsida där vi sågade kommunfullmäktiges budgetpost "förändringsfaktorn" som istället för att användas till effektiviseringar i praktiken läggs ut som ett generellt sparbeting i verksamheterna. Vi har gång på gång visat att vi enbart tar ställning i politiska frågor utifrån våra medlemmars intressen - vi är ju partipolitiskt obundna. Som en riksdagsman uttryckte det: "Det märks att ni är partipolitiskt obunda, ni sluggar åt både höger och vänster." Våra debattartiklar och utspel har väckt starka reaktioner emellanåt. Vissa politiker har blivit sura på oss när vi kritiserar dom - andra har istället bjudit in oss till givande samtal där vi diskuterat vilka beslut som behöver fattas för att våra medlemmar ska få en bättre arbetssituation. Vissa medlemmar har ifrågasatt våra ställningstaganden - inte minst att vi var emot införandet av whistleblowerfunktionen. Jag är stolt över att vi vågar beröra och att vi inte är rädda för att sticka ut.

2. Vision Göteborg växer så det knakar
Under året har Vision Göteborg ökat i medlemstal som aldrig förr - ca 8 procent netto enligt den senaste siffrorna. Vårt förändringarbete börjar ge effekt - vi syns på arbetsplatserna och vi driver frågor som är angelägna för våra medlemmar. Att vi ökar så kraftigt innebär att vi kommer att bli ännu mer framgångsrika och inflytelserika. Framtiden är ljus!

1. Makten över fikaborden
Jag försöker alltid prioritera i min kalender så att jag får komma ut på så många arbetsplatser som möjligt för att träffa våra medlemmar, diskutera deras arbetssituation och samla in deras tankar och idéer kring vilka frågor som vi ska driva. Det märks tydligt att engagemanget för fackliga frågor och för Vision ökat enormt under de senaste åren. Våra lokala klubbar och ombud gör ett fantastiskt arbete ute på arbetsplatserna. Jag vet inte hur många gånger under 2011 som jag hört från våra medlemmar (och presumtiva medlemmar). "Vision syns och märks överallt". Och framförallt syns och märks vi på vår viktigaste arena: arbetsplatserna. Vi har börjat ta makten över fikaborden!

Gott nytt 2012! Jag ser fram emot ett ytterligare framgångsrikt år!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar