söndag 22 januari 2012

"Medlemsveto" kan öka kvaliteten i löneprocessen

Lönen är den viktigaste frågan för Visions medlemmar. Det är också den mest laddade frågan på alla arbetsplatser eftersom lönesättning och prestationer alltför sällan diskuteras. Därför är det många som inte har en aning om hur deras lön sätts eller hur de ska göra för att förbättra sitt löneläge.

Vision har kämpat i många år för en bättre löneprocess där cheferna har tillräckliga mandat och utrymmen för att belöna goda prestationer och där de också tar ansvar genom att tala om för sina medarbetare hur de ska göra för att få en god löneutveckling. Utvecklings- och lönesamtalen är oerhört viktiga för att löneprocessen ska fungera och där ska varje medarbetare ges möjlighet till en seriös dialog med sin chef om sina prestationer. Men varför funkar då detta inte praktiken på alltför många arbetsplatser? Bristande kunskaper hos lönesättande chefer? Flummiga lönekriterier? Chefer utan mandat att sätta lön? Ja det finns naturligtvis olika orsaker beroende på vilken arbetsplats det gäller.

Blir det då bättre om facket förhandlar alla individuella löner? Vi kan och ska naturligtvis bevaka så att ingen diskriminering sker i lönesättningen men prestationsbedömningarna kan vi inte säga så mycket om. Vi har ju ingen aning om hur våra medlemmar presterar i vardagen - det måste chefen bedöma. Men då är det viktigt att alla medarbetare vet hur och på vilka grunder chefen gör sin bedömning - och att man också ges möjlighet till att påverka vilka prestationer som värderas högst på arbetsplatsen.

Tyvärr tycker alltför många av Visions medlemmar att utvecklings- och lönesamtalen är spel för gallerierna där chefen antingen redan "fördelat pengarna i potten" och håller monolog om detta eller att chefen är bakbunden av funktioner högre upp i hierarkin. För ett tag sedan sa min ordförandekollega Lise i Alingsås att Vision borde strida för "medlemsveto" i dessa samtal. Detta skulle innebära att om man känner att samtalen är meningslösa så har man rätt att lägga in sitt veto och att ens fackförbund då går in och förhandlar lönen. Jag gillar den idén skarpt - framförallt för att jag tror att den skulle öka arbetsgivarens vilja att öka kvaliteten i löneprocessen. Kan "medlemsveto" vara något för Vision att yrka på i avtalsrörelsen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar