måndag 22 februari 2010

Förtjänar Fryshuset sin hjältegloria?

Har följt artiklarna i GP om blåsvädret kring Sharafs hjältar med stort intresse. Deras kärnverksamhet är att utbilda ungdomar som arbetar förebyggande med hedersrelaterade frågor, och därmed fyller de en väldigt viktig funktion. Nu visar det sig dock att det finns stora frågetecken kring hur de finansieras, bl.a. har man för att få EU-bidrag hävdat att Göteborgs Stad är medfinasiärer i projektet vilket inte stämmer. Kommunen har dessutom tidigare fryst sina bidrag till Sharafs hjältar på grund av att organisationen har en oklar redovisning av hur pengarna använts. Tyvärr blir jag inte förvånad över turbulensen, Sharafs hjältar är en del av Fryshuset och det är inte första gången det blåser kring den organisationen.

En annan verksamhet inom Fryshuset, som det varit turbulent kring, är Lugna gatan, som vissa stadsdelar i Göteborg använt med syfte att skapa ett lugnare klimat i skolor samt på gator och torg. Lugna gatan har som värdar bl.a. använt sig av ungdomar som tidigare varit kriminella, men det visade sig att det även förekom personer som inte lämnat sin kriminella bakgrund bakom sig, vilket fick Polisen att avbryta samarbetet med dem tidigare i höstas. SKTF Göteborg har dessutom varit starkt kritiska till att vissa stadsdelar valt att anlita Lugna gatan för dyra pengar när man samtidigt skurit ner på den professionella personalen. Den här typen av verksamheter kan vara ett bra komplement till den ordinarie verksamhetem för ungdomar, men vi anser att den aldrig får ersätta den.

Tyvärr är det svårt att föra en seriös diskussion om Fryshusets verksamheter eftersom de fått någon form av hjältegloria över sig . Bl.a. har Anders Carlberg, grundare av Fryshuset, tidigare gått till starkt angrepp mot SKTF Göteborg för att vi kritiserade att Göteborg köpte deras tjänster samtidigt som man skar ner i sin ordinarie verksamhet, samt ifrågasatte lämpligheten i att f.d. tungt kriminella ska fungera som föredömen för ungdomar. Vi tycker att man istället borde lyfta fram de ungdomar som, trots segregation och utanförskap, lyckats ta sig fram i samhället och respekterar lagar och regler. De är de stora föredömena som borde användas till att inspirera andra (vilket också görs på många fritidsgårdar runt om i Göteborg). Men Fryshuset får inte kritiseras, och flera av deras representanter bidrar till att sänka nivån i debatten och gör hellre allt för att ta heder och ära av dem som kritiserar än att ha en seriös diskussion.

Jag tycker verkligen att de verksamheter som Fryshuset bedriver är oerhört viktiga och fyller en stor funktion, ocm de bedrivs på ett seriöst sätt enligt de lagar och regler som finns. Men efter den turbulens som varit genom att man fått en större insyn i Fryshuset är jag ytterst tveksam till om de förtjänar sin hjältegloria.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar