måndag 15 februari 2010

Stöd kampen för demokrati och mänskliga rättigheter i Iran

Iran saknar demokrati och mänskliga rättigheter. Att inte minst den yngre delen av den iranska befolkningen har tröttnat på regimen i landet blev tydligt i samband med presidentvalet i somras. Kraven på ett friare och öppnare Iran med respekt för mänskliga rättigheter kom som en överraskning för landets regim. En ny grön opposition sällade sig till tidigare oppositionella grupper och slöt upp bakom den alternative presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi. Hans anhängare, och andra oppositionella, protesterade mot valutgången som gav en stor seger åt den sittande presidenten Ahmadinejad. Oppositionen hävdar att valfusk förekommit och överklagade valresultatet. Irans högsta juridiska myndighet, Väktarrådet, tillbakavisade dock alla misstankar.

Protesterna mot valresultatet och Ahmadinejad har varit massiva, både i Iran och i stora delar av omvärlden. Bara i Teheran visade hundratusentals människor öppet sitt missnöje på gatorna i samband med valresultatet och protesterna har därefter fortsatt.

Den iranska regimen har under hösten och fram tills nu gjort allt för att kväva oppostionen. Tusentals har gripits under det senaste halvåret och flera dödsdomar har utdelats. Den 28 januari hängdes två oppostionella: Mohammed Resa Ali-Zamani och Arash Rahmanipour. Enligt brottsrubriceringen var de "fiender till gud". Sedan dess har 80 personer dömts till fängelsestraff på mellan 6 månader och 15 år, och efter de våldsamma sammandrabbningarna 27 december i fjol ska ytterligare 9 personer ha dömts till döden.

Regimen har delvis lyckats skrämma det iranska folket till tystnad. Firandet av den iranska revolutionen i förra veckan mötte svagare protester än väntat. De systematiska kränkningarna av mänskliga rättigheter, regimens brutala våld och dödsdomarna mot oppositionella får givetvis en tystande effekt.

Vi i Sverige måste på alla sätt stödja oppostionen i Iran, och jag hoppas att vår regering tar intiativ att göra detta genom bl.a. EU och FN. Jag hoppas också att den svenska fackföreningsrörelsen gör sin del för att stötta det iranska folket. Vi kan inte vara nöjda förän dödsdomarna mot oppositionella upphävs och dessa friges, att samtliga politiska fångar i Iran friges och att landet inleder en färdplan för att införa demokrati och mänskliga rättigheter, genom bl.a. verkliga fria val.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar