onsdag 24 februari 2010

Sämre villkor och minskad trygghet löser inte ungdomsarbetslösheten

På Aftonbladets debattsidor har LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin de senaste dagarna debatterat a-kasseersättningen för yngre personer med arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

LO kritiserar att yngre personer får lägre ersättning från a-kassan, trots att dessa betalar samma höga avgift som alla vi andra. Regeringen har bestämt att personer över 25 år som blir arbetslösa ska få 80 procent av sin tidigare lön från a-kassan de första 200 dagarna som arbetslös, upp till ett tak på 18 700 kronor. Efter 200 dagar sänks ersättningen till 70 procent. Men för personer under 25 år som är inskrivna i jobbgarantin sänks ersättningen till 70 procent redan efter 100 dagar. Efter 200 dagars arbetslöshet sänks ersättningen ytterligare, nu till 65 procent av den tidigare lönen. Littorin motiverar detta med att yngre personer vanligtvis är arbetslösa under kortare perioder än äldre.

Jag håller med i LOs kritik mot regeringen, och tycker att detta system är orättvist och oacceptabelt. För mig är det självklart att likabehandling alltid ska råda, även när det gäller ersättning från a-kassan. ”En viktig orsak till att många unga inte får jobb är att de inte söker jobb.”, sa Fredrik Reinfeldt till Sydsvenska Dagbladet förra veckan och det känns som om det är denna syn som ligger bakom systemet. Jag vet inte vad Reinfeldt har för belägg för att påstå det han gör och jag är dessutom övertygad om att man inte löser problemen med ungdomsarbetslösheten genom att yngre personer får en lägre erättning från a-kassan, liksom att jag heller inte tror att man löser problemet genom att försämra anställningstryggheten på den svenska arbetsmarknaden (vilket Centerpartiet och Folkpartiet driver). Grundproblemet är att det finns för få jobb så jag vill hellre se en genomtänkt arbetsmarknadspolitik från regeringen, där man avsätter stora resurser på exempelvis vuxenutbildning. Att försämra villkor och trygghet på arbetsmarknaden är fel väg att gå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar