fredag 12 februari 2010

Varför vill så få män jobba i välfärden men så många bestämma över den?

Som jag bloggar om ständigt så genomgår Göteborgs kommun just nu en omfattande omorganisation (den största på över ett decenium), och i samband med detta skall nya förvaltningschefer rekryteras över hela staden. Detta tycker SKTF Göteborg, tillsammans med Lärarförbundet och Vårdförbudnet, är ett gyllene tillfälle att få ordning på jämställdheten bland vår stads ledande chefer. Detta resonemang har vi utvecklat i en skrivelse som vi idag har skickat till ledamöterna i vår kommunstyrelse (som formellt anställer de nya förvaltningscheferna), och som jag återger i sin helhet här nedan.

Varför vill så få män jobba i välfärden men så många bestämma över den?

Rekryteringen av de nya stadsdelscheferna är i full gång och nu ser vi fackförbund inom TCO i Göteborg ett gyllene tillfälle att äntligen uppnå jämställdhet bland Göteborgs Stads ledande chefer. Idag är 7 av 20 stadsdelschefer kvinnor och när nu organisationen görs om anser vi att det skall vara hälften kvinnor och hälften män bland de nya cheferna (bland fackförvaltningarna är jämställdheten bättre, där är 9 av 19 nuvarande förvaltningschefer kvinnor). Bland de anställda i stadsdelsförvaltningarna är för övrigt könsfördelningen åttio procent kvinnor och tjugo procent män.

Kompetens skall gå före kön brukar det heta, men problemet är att detta sällan efterföljs. Det är ett välkänt fenomen att män i praktiken kvoteras in till chefstjänster och att kompetenta kvinnor ständigt exkluderas från dessa möjligheter. Det är också ett välkänt fenomen att lika rekryterar lika, d.v.s. att män gärna rekryterar andra män till ledande poster. Nu är det upp till bevis om Göteborg vill ändra på detta och åstadkomma en jämn könsfördelning bland stadens ledande chefer. I rekryteringsprocessen för de nya förvaltningscheferna får endast nuvarande förvaltningschefer i kommunen söka de nya tjänsterna. Trots att kvinnorna är i minoritet bland dem som uppnår dessa kriterier är vi ändå övertygade om att det finns ett tillräckligt underlag för att uppnå jämställdhet bland de nya cheferna.

Det är ju Kommunstyrelsen som i slutändan anställer de nya förvaltningscheferna och det är vår förhoppning att ni vill visa att Göteborgs Stad kan vara ett föredöme när det gäller jämställdhet. För man måste ju fråga sig: varför vill så få män jobba i välfärden men så många bestämma över den?

Marcus Gustavsson,
Ordförande SKTF Göteborg

Eva Holmén,
Ordförande Lärarförbundet i Göteborg

Brith Holm,
Samordnare Vårdförbundet Göteborg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar