måndag 2 augusti 2010

Arbetslinjen gäller inte för personer med funktionsnedsättning

Under SKTFs seminarie "HBT-personers rättigheter - en fråga för facket" fick jag frågan om detta arbete gått långsammare än med andra diskrimineringsgrunder. Jag svarade att det är så till viss del, om man exempelvis jämför med jämställdhetsarbetet, men att vi i Göteborg i alla fall tagit flera steg framåt när det gäller HBT-personers rättigheter. En grupp som vi dock är urusla på att arbeta för är personer med funktionsnedsättning. Det märks också i den allmänna debatten, trots att det är valrörelse finns det inget parti som valt att lyfta fram funktionsnedsattas situation och berättat vad man vill göra för att förbättra den.

Arbetslösheten ökar för personer med funktionsnedsättning och det har blivit allt svårare att komma in på arbetsmarknaden genom att exempelvis ta jobb på Samhall. Regeringens omhuldade arbetslinje gäller alltså inte för alla. Arbetsförmedlingen skriver t.o.m. i en av sina prognoser att personer med funktionsnedsättning som har nedsatt arbetsförmåga får räkna med att gå arbetslösa under en längre tid.

Här måste fackförbunden ta sitt ansvar genom att opinionsbilda och påverka våra arbetsgivare för att åstadkomma en arbetsmarknad som är öppen för alla. Idag finns så stora möjligheter genom alla tekniska hjälpmedel att det inte finns någon försvar att hålla personer med funktionsnedsättning ute från våra arbetsplatser. Här måste både våra arbetsgivare och alla fackförbund vakna, och jag ska göra min del för att lyfta och driva frågan från SKTFs sida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar