söndag 1 augusti 2010

Mycket finns kvar att göra för HBT-personers rättigheter

Är nu hemma i Göteborg igen efter en fantastisk vecka på Stockholm Pride, full av starka intryck och möten där jag och mina vänner fått möjligheten att visa att SKTF är ett fackförbund som driver HBT-personers rättigheter.

Mycket positivt har hänt i den allmänna synen på HBT-personer under de senaste åren och utvecklingen har gått framåt i lagstiftningen och på andra områden, men mycket finns kvar att göra. Exempelvis så tvångssterileras fortfarande transsexuella som genomgår könskorrigering, ett fruktansvärt övergrepp enligt min mening och det måste riksdagen ändra på. Dessutom finns krav på att en person som könskorrigerar måste vara ogift och svensk medborgare, ett krav som inte heller det lever upp till alla människors lika värde och måste tas bort.

Rapporter visar ju också att Migrationsverkets hantering av HBT-personer som flyr sina hemländer p.g.a. hot och trakasserier inte fungerar, utan många skickas tillbaka och tvingas leva i garderoben i resten av sina liv för att överleva. Här måste regeringen och migrationsminister Tobias Billström sätta ner foten och styra upp Migrationsverket.

I det fackliga perspektivet kommer SKTF givetvis att fortsätta att kämpa för HBT-personers rättigheter i arbetslivet så att alla får plats och inte exkluderas från utveckling och gemenskap. Personligen vill jag sätta fokus på transpersoners situation i arbetslivet framöver, en grupp som är fullständigt osynlig på våra arbetsplatser. Mycket finns kvar att göra innan våra arbetsplatser är öppna för alla, men SKTF tvekar inte att ta driva dessa frågor gentemot våra arbetsgivare, se till att vi lever som vi lär internt inom vår egen organisation och ge alla våra medlemmar det stöd som de behöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar