tisdag 3 augusti 2010

Låt inte Sverigedemokraterna få inflytande

I United Minds senaste opinionsundersökning får Sverigedemokraterna en vågmästarroll mellan de två politiska blocken. Det är mycket oroande att ett rasistiskt, kvinnofientligt, homofobt och fackföreningsfientligt parti riskerar att få inflytande i Sveriges riksdag och många kommuner och landsting efter valet.

Det är inte alldeles lätt att granska Sverigedemokraterna. Inför kameror och mikrofoner gör deras främsta företrädare allt för att uppfattas som rumsrena. "Nej, nej, vi har inget emot invandrare. Vi tycker bara att det är bättre att man tar in färre så kan vi istället ta bättre hand om de som redan finns här", kan det låta. Men på nätet visar de sina verkliga åsikter i olika forum där de beklagar mångkulturen med massor av rasistiska uttryck och skällsord. Partiet har sitt ursprung i flera högerextrema grupper, bl.a. Vitt Ariskt Motstånd (VAM) och dessa ränder går aldrig helt att tvätta bort.

Sverigedemokraterna behöver rösterna från alla rasister som ännu inte kommit ut ur garderoben och är därmed skickliga på att spela dubbelt: å ena sidan lugna etablissemanget och visa upp sig som ett demokratiskt nationalistiskt alternativ, samtidigt som man uppviglar och flörtar med de högerextrema krafterna.

Följ gärna Expos valblogg som granskar de högerextrema krafterna inför valet. Du kan också stödja Expos verksamhet genom att prenumerera på deras alldeles utmärkta tidskrift.

Vad vi då alla göra för att förhindra att Sverigedemokraterna får inflytande i riksdagen, kommunerna och landstingen? Jo vi kan alla ta vårt demokratiska ansvar och gå och rösta 19 september, och lägga vår röst på ett parti som står för alla människors lika värde.

2 kommentarer:

  1. Såhär säger SKTF själva om organisationen:

    "SKTF är ett partipolitiskt obundet fackförbund för offentligt och privat anställda tjänstemän med anknytning till kommun, landsting eller kyrka."
    Din uppgift som ordförande är att företräda dina medlemmar, inte föra en partipolitisk agenda. Säkerligen är en förhållandevis stor del av medlemmarna i SKTF sverigedemokrater och de uppskattar säkerligen inte att bli kallade för rasister!

    Tycker för övrigt att ditt argument om vad som sker på forum är direkt dåligt. För det första kan inte Sverigedemokraterna ta ansvar för vad privatpersoner skriver på sin fritid och för det andra finns det flera partier som har en mycket hårdare retorik gentemot invandrare än SD som också skriver på forum och dessa har inget med SD att göra.

    Tack för en i övrigt intressant blogg!

    SvaraRadera
  2. Hej och tack för ditt inlägg!

    Att SKTF är ett partipolitiskt obundet fackförbund är viktigt och en oerhörd styrka, men däremot så är vi inte opolitiska. Vi tar ställning i politiska frågor utifrån våra medlemmars intressen, inte utifrån någon partibok. Därmed så är vi fria att kritisera, eller berömma, vilket parti som helst utifrån den politik de driver.

    Vi har verkligen diskuterat inom vårt förbund hur vi ska förhålla oss till Sverigedemokraterna. Men eftersom det partiet och deras politik skiljer sig totalt från SKTFs värdegrund så kritiserar vi dem. Vi tror på och arbetar för mångfald, jämställdhet och alla människors lika värde, det gör inte Sverigedemokraterna. Jag är djupt oroad över vilka konsekvenserna kan bli om detta parti får ett reellt inflytande i olika forum efter valet, inte minst för många av SKTFs medlemmar.

    SKTF har givetvis medlemmar som kommer att rösta på SD i valet, och då tycker jag att det är oerhört viktigt att tydliggöra vilken värdegrund deras fackförbund har och vilken människosyn vi står för. Vår värdegrund är vi väldigt stolta över och den genomsyrar allt vår fackliga verksamhet. SD är en total motpol till oss när det gäller värdegrund och människosyn, det är ingenting som vi ska hemlighålla eller hymla med.

    Mvh Marcus

    SvaraRadera