torsdag 5 augusti 2010

Vilka vinster görs med ett burkaförbud?

Folkpartiets ledare Jan Björklund har gjort ett utspel om att skolor och universitet ska kunna förbjuda heltäckande slöjor, s.k. burkor. Jag tycker att utspelet andas populism, Björklund erkänner dessutom själv att problemet med burkor är minimalt i skolorna. Jag tror att risken finns att ett förbud bara får till effekt att vissa barn hålls hemma från skolan av sina föräldrar.

Jag har själv arbetat på en mångkulturell skola där det ibland uppstod diskussioner med föräldrar som ville hindra sina barn från att delta i vissa ämnen (exempelvis religionsundervisningen) eller duscha efter gymnastiken av religiösa skäl. Dessa situationer löstes i varje fall, som jag känner till, genom en dialog med föräldrarna som i slutändan respekterade skolplikten och skolans regler. Men då krävs det ju att rektorer och personal har tillräcklig kunskap och rätt bemötande för att bli framgångsrika i en sådan dialog. Skolans personal måste sätta sig in i orsakerna till föräldrarnas agerande, och varför man kan tänka sig att hindra sina barn från att visa sina ansikten och uppfylla skolplikten.

Det är tufft att komma till ett land där man inte behärskar språket och där barnen snabbt kan få ett starkt inflytande över sina föräldrar genom att de lär sig språket snabbare. Därmed gör vissa föräldrar allt för att behålla sin makt över barnen, och anger religiösa skäl för att inte respektera skolans regler. Det är givetvis inte okej, men man löser inte detta genom att förbjuda burkor. Inga barn gynnas ju av att hållas borta från skolan och undervisningen. Få barnen till skolan och ta diskussionen med föräldrarna så är jag övertygad om att de allra flesta kommer att respektera skolans hållning och regler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar