måndag 13 september 2010

Sture ryter till om pensionerna


TCOs ordförande Sture Nordh (som för övrigt har namnsdag idag) ryter till på DN Debatt om pensionerna. I maj presenterades ett förslag som – i bästa fall – sänker pensionen för en medelinkomsttagare med 25.000 kronor netto per år. Förslaget har nyfiket studerats av både socialdemokrater och moderater, men det är osäkert om Alliansen och/eller de rödgröna tänker genomföra planerna.

Det förslaget handlar om är på vilket sätt vi skall tillåtas spara till vår pension och har senast förts fram av Expertgruppen för Studier i Offentlig ekonomi, ESO – ett råd inom finansdepartementet. I maj i år föreslog de att kapitalskatten höjs från 15 till 27 procent på pensionssparande, förtida beskattning av tjänstepensioner (i dag betalar man skatt på den när man tar ut pensionen) samt en höjning av arbetsgivaravgifterna för avsättning till tjänstepension. Detta förslag kan i värsta fall omöjliggöra kollektivavtal om tjänstepensioner, och sänker pensionen för en medel­inkomsttagare med cirka 25.000 kronor netto per år (se bakgrundsrutan till höger).

Inget parti har i valrörelsen gett besked om sin syn på denna helt avgörande pensionsfråga, vars konsekvenser är långt allvarligare och svårare att korrigera än skatten på pension. Om förslaget genomförs är ett sannolikt scenario att hela modellen med de kollektivavtalade tjänstepensionerna, och för den delen det privata pensionssparandet, skjuts i sank.

Väljarna måste få besked från både Alliansen och de rödgröna innan valet på söndag om något av dessa block tänker försämra förutsättningarna att spara till pension. Förhoppninsgvis får vi ett besked om att man tänker kasta detta urusla förslag i papperskorgen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar