lördag 11 september 2010

Sverige hotas av stämning för missbruk av EUs visstidsdirektiv

Sveriges regering riskerar att hamna i EU-domstolen för brott mot europeiska regler om hur man får bete sig på arbetsmarknaden. Den bedömningen gör TCO efter att ha besökt EU-kommissionen och argumenterat för TCOs sak i den pågående tvisten med regeringen om anställningsformerna.

Bakgrunden till TCOs anmälan var en svensk lagändring om anställningsformer 2007. Lagändringen gjorde det möjligt att stapla olika former av visstidsanställningar på varandra, vilket enligt TCO utgör ett missbruk av EUs visstidsdirektiv. EU-kommissionen ställde sig på TCOs sida och begärde en förklaring av regeringen. I somras avvisade regeringen kritiken.

Jag hoppas verkligen att TCO går segrande ur denna strid med regeringen. Det är vanligt förekommande även i Göteborgs Stad att man manipulerar med visstidsanställningar för att undvika att personer blir in-las-ade till tillsvidaretjänster (som man blir efter 2 år om man vikarierat under samma anställningsform). Det är en bedrövlig personalpolitik att göra på det sättet, och är en betydligt större orsak till att unga personer exkluderas från tillsvidareanställningar än vad turordningsreglerna är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar