torsdag 16 september 2010

Unga arbetslösa ofta socialbidragsberoende

TCO gick idag ut med ett pressmeddelande om att unga arbetslösa ofta är socialbidragsberoende. Drygt 80 000 18-24 åringar gick förra året på socialbidrag. Det är dubbelt så vanligt att en ung har socialbidrag än a-kassa.

Många unga tvingas söka socialbidrag (försörjningsstöd från kommunen) för att klara sig. Förra året hade runt 80 000 unga mellan 18 och 24 år socialbidrag någon gång under året. Nästan 41 000 av dem var arbetslösa utan arbetslöshetsersättning. I gruppen under 30 år var det fler än 132 000 som hänvisades till socialbidrag under förra året. Det är dubbelt så vanligt att en ung har socialbidrag än a-kassa.

Var tionde ung mellan 18-24 år börjar idag sitt vuxenliv med begynnande socialbidragsberoende. Många av dem har svikits av skolan, är arbetslösa och nu dessutom utanför a-kassan. Resultatet blir att de tvingas söka socialbidrag under allt längre perioder. Samtidigt som vi anstränger oss för att bryta utanförskapet bland vuxna, tillåter vi passivt att nya generationer tar över i utanförskap utan att göra tillräckligt för att stötta dem.

De unga som är mest utsatta har en extremt svag ställning på arbetsmarknaden. Läget blir inte bättre för dem av att ytterligare försämra deras trygghet. Den bästa tryggheten en ung människa kan få är en utbildning. När det brister skapar vi ett nytt utanförskap genom att människor trängs undan från arbetslivet redan i unga år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar