söndag 12 september 2010

Våga politisera jämställdhets- och mångfaldsfrågorna

Idag är det en vecka kvar till valet, och du glömmer väl inte bort att rösta? En bortglömd eller avböjd röst innebär bara att odemokratiska extremistpartier riskerar att få ett inflytande i våra demokratiska församlingar, så vi måste alla göra vår plikt och ta oss till valurnan.

Ikväll är det en ny duell mellan Sahlin och Reinfeldt på tv, och som vanligt kommer säkerligen jämställdhets- och mångfaldsfrågorna få väldigt lite utrymme. Ingen av riksdagspartierna har gjort mer än halvhjärtade försök att få in dessa frågor i debatten, och än mindre presenterat vilken politik man vill driva på dessa områden.

Hur ska vi komma åt den strukturella lönediskrimineringen mellan yrkessektorer som innebär att de som arbetar med människor tjänar mindre än de som jobbar med maskiner? Vad ska vi göra åt att kvinnor, personer med utomeuropeisk bakgrund och många andra grupper exkluderas från samhällets ledande positioner till förmån för vita medelålders män? Vad behöver göras för att alla i vårt land ska få en vård på lika villkor, oavsett om man är man, kvinna, funktionshindrad eller hbt-person?

Enligt min åsikt krävs politiska beslut för att uppnå ett samhälle där alla människor har samma värde, oavsett vem man råkar födas till. Tyvärr verkar inte något av riksdagsparierna våga politisera jämställdhets- och mångfaldsfrågorna på allvar, vilket är oerhört beklagligt. Det är bara att hoppas på att något etablerat parti, eller ett helt regeringsalternativ, någon gång i framtiden vågar lägga fram en politik som skulle innebära ett jämställt Sverige där alla människor är lika mycket värda.

2 kommentarer:

  1. Håller med! Vore uppfriskande och angeläget om debatterna kunde handla om något annat än hur många hundralappar varje enskild person ska ha kvar i plånboken.

    SvaraRadera
  2. Det önskar jag med. Tycker att det är oerhört frustrerande att ta del av den ytliga och innehållslösa valdebatten.

    Kram Marcus

    SvaraRadera