tisdag 31 maj 2011

Dags för spets i anti-diskrimineringsarbetet


Det är en underbar tid på året just nu när vi kan se regnbågsflaggorna vaja över hela Göteborg. I vår stad och vår region är det fortfarande vanligt förekommande med hatbrott mot HBT-personer. Därför spelar HBTQ-festivalen en oerhört viktig roll i att förbättra och öka kunskapen om HBT-personers situation.

Under det senaste åren har det gjorts en hel del framsteg när det gäller likabehandling och skyddet för HBT-personer, inte minst genom lagstiftning. Men mycket finns kvar att göra, inte minst på våra arbetsplatser. Många HBT-personer vågar fortfarande inte vara öppna med vilka de är på jobebt av rädsla för hur arbetskamraterna och chefen ska reagera. Man vågar exempelvis inte prata öppet om vad man gjort med sin partner under helgen eller under semestern, något som är en självklarhet för heterosexuella. Vi märker också dagligen att attityden mot öppna HBT-personer är tuff på vissa arbetsplatser. Detta är inte okej. Det måste råda nolltolerans mot att HBT-personer diskrimineras och exkluderas från arbetsplatsernas gemenskap och från karriärmöjligheter inom organisationen.

Det finns dock många goda exempel på arbetsplatser där man arbetar aktivt för öka HBT-kompetensen. Problemet är att i de allra flesta fall är dessa goda exempel beroende av att det finns en eldsjäl på just den arbetsplatsen som driver dessa frågor aktivt med ett stort engagemang. Dessa eldsjälar är riktiga hjältar, men arbetet får inte vara beroende av att de finns. Det ska vara en självklarhet att detta arbete genomförs på alla arbetsplatser i Göteborgs Stad och i Västra Götalandsregionen.

Fackförbundet SKTFs två största avdelningar i Sverige vill ta vårt ansvar och teckna kollektivavtal med våra arbetsgivare där Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen förbinder sig att driva ett aktivt och systematiskt arbete på varje arbetsplats för att motverka diskriminering utifrån samtliga diskrimineringsgrunder. Förekommer diskriminering stöttar givetvis SKTF våra medlemmar på alla sätt vi kan, men det stora problemet är att skadan då är redan skedd. Vi vill arbeta förebyggande för att diskriminering inte ska uppstå överhuvudtaget, och då behöver vi sluta kollektivavtal om hur detta arbete ska gå till.

Våra politiker har stora visioner om att Göteborgs Stads och Västra Götalandsregionens arbetsplatser skall vara öppna och inkluderande, och ett bra arbete görs på den centrala nivån. Men hur ska detta nå ut till varje arbetsplats? Lyckas vi inte med det så händer tyvärr ingenting utan den vardagliga diskrimineringen får fortgå som den alltid har gjort. Vi sträcker ut vår hand och vill avtala om hur detta ska gå till. Är ni Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen villiga att fatta den utsträckta handen?

Marcus Gustavsson,
Ordförande för SKTF i Göteborgs Stad
Styrelseordförande HBTQ-festivalen

Gun-Britt Delsvik,
Ordförande för SKTF i Västra Götalandsregionen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar