söndag 15 maj 2011

Spionen bland kommunaltjänstemännen

Har precis lyssnat på en fascinerande dokumentär om den s.k. sjukhusspionen. 1974 anställdes en man under märkliga former på sjukvårdsförvaltningen i Göteborg. I Sverige var åsiktsregistrering förbjudet sedan fem år och landet hade just skakats av det så kallade IB-avslöjandet.

Journalisterna Jan Guillou och Peter Bratt hade avslöjat att det fanns en hemlig underrättelsetjänst i Sverige som spionerade på medborgarna. Genast uppstod misstankar kring den märkliga anställningen på sjukvårdsförvaltningen. Vem var han? Varför ställde han så konstiga frågor? Och varför hade han fem klasser högre lön än alla andra? Allting lutade åt åsiktsregistrering och när SKTF började luska lades locket på och ingen ville prata.

När det hela avslöjades ville ingen ta på sig ansvaret, det ljögs om påstådda sabotage och terrorhot. Utredning på utredning gjordes utan att någon kom fram till vad det egentligen var som hände eller vem som låg bakom. Inte förrän 30 år senare lyckades man något sånär reda ut vad som skett.

Detta var en jätteskandal på sin tid, och denna historia är på många sätt väldigt otäck. Socialdemokraterna låg bakom hela skandalen som hade som syfte att kartlägga personer med vänsteråsikter. Ett starkt tecken på en ofattbar maktfullkomlighet från det parti som hade styrt Sverige sedan 30-talet.

Det är självklart med viss stolthet man konstaterar att sjukhusspionen förmodligen inte hade blivit avslöjad om det inte hade varit för Dan Svensson, SKTFs dåvarande klubbordförande på sjukvårdsförvaltningen. Dan är en sann hjälte som vägrade låta sig påverkas och styras av makten, och gav inte upp sin kamp för sanningen trots enorma påtryckningar och smutsigt spel. Denna historia har givetvis ett eget kapitel i SKTF Göteborgs kommande jubileumsskrift "Schyssta villkor".

I dokumentären ställs frågan om facket hade kunnat vara lika starkt 2011? Jag är faktiskt övertygad om att vi i SKTF hade agerat på exakt samma sätt om vi stött på något liknande i dag, även om det är en helt annan tid idag jämfört med 70-talet. Demokrati, åsiktsfrihet och partipolitisk obundenhet är ju några av de främsta hörnstenarna i vår värdegrund.

Klicka här för att lyssna på dokumentären.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar