tisdag 17 maj 2011

Gör om Fas 3 nu!

Det har ju stormat rejält kring Fas 3 under den senaste tiden, den tredje delen i regeringens jobb- och utvecklingsgaranti. I Fas 3 anvisas deltagarna till en arbetsplats där de får göra jobb som annars inte skulle utföras.

Regeringen säger nu att deltagare i Fas 3 nu ska kunna erbjudas arbetsmarknadsutbildning, men bara om det bedöms kunna leda till jobb. Arbetsförmedlingen och deltagaren ska tillsammans komma fram till vilken utbildning som passar. Ändringen gäller omgående.

Den rödgröna oppositionen vill stoppa alla kommande placeringar i Fas 3. På tisdagen fattade de beslut om ett så kallat ”utskottsinitiativ” i arbetsmarknadsutskottet, och eftersom oppositionen då har majoritet i riksdagen (med stöd från Sverigedemokraterna) kan de få igenom kravet att inga nya personer ska slussas över till Fas 3.

Tycker det är bra att regeringen äntligen visar vilja till att förändra Fas 3, men förslagen är inte tillräckliga. En stor del av dem som hamnat i Fas 3 utför ordinarie arbetsuppgifter och tränger undan de ordinarie jobben för en hiskeligt låg ersättning. De långtidsarbetslösa borde kunna få ett ordinarie jobb istället med en okej lön. Jag håller med den rödgröna oppositionen om att inga fler bör placeras i Fas 3. En blocköverskridande överenskommelse i riksdagen bör eftersträvas av de etablerade partierna för att få en lösning som är hållbar över tid.

2 kommentarer:

  1. Hej! Marcus
    Många i FAS 3 har ej varit i något som
    jag har bara varit ca 4 veckor på 2,5 år
    på en arbetsplats och det är inget vidare.

    Bra att regeringen ändrar FAS 3 men hur blir
    det för en som jag som har varit 1 Juli 2,5 år
    vad händer med sådna som jag ändringen i
    Fas 3 blir ju först i slutet av 2011.

    Vänliga Hälsningar
    Ombud avd 400

    SvaraRadera
  2. Jag ber dig att kontakta SKTF Direkt med din fråga om hur detta påverkar just dig. Telefonnumret är 0771-44 00 00.

    Ha det gott!

    Mvh Marcus

    SvaraRadera