lördag 14 maj 2011

Därför säger vi nej till en whistleblower

SKTF Göteborg förklarade sig i veckan oenig med vår arbetsgivare Göteborgs Stad gällande förslaget om att införa en så kallad "whistleblowerfunktion".

Vi är lika upprörda som alla andra i vår stad över de misstänkta oegentligheterna i vissa förvaltningar och bolag. Vi är dock glada över att dessa avslöjats och nu hanteras i rättssystemet. Det är också viktigt att Göteborgs Stad drar lärdomar över hur de misstänkta oegentligheterna har hanterats, vilket vi också känner att vår arbetsgivare gör.

Vi känner oss dock inte bekväma med införandet av en s.k. ”Whistleblowerfunktion”. Alla tips om misstänkta oegentligheter ska givetvis hanteras, men att införa den här typen av extern funktion riskerar att ge mer skada än nytta. Vi vill ha öppna arbetsplatser där våra medlemmar ska känna det som självklart att reagera mot oegentligheter av alla de slag, och att man inte ska behöva vara rädd för represalier när man anmäler dessa. Visst finns det arbetsplatser där medarbetare drar sig för att kritisera chefer av rädsla för att råka illa ut, men löser en ”whistleblowerfunktion” denna problematik? Det tror inte vi utan Göteborgs Stad måste arbeta stenhårt för att alla arbetsplatser ska ha ett öppet klimat, och där alla medarbetare känner sig som en del av organisationen, och därmed också tar ansvar för den.

Ingen annan offentlig arbetsgivare i Sverige har en ”whistleblowerfunktion”, och vi ser heller inte att Göteborgs Stad behöver en. Vår farhåga är att detta kan innebära en stad där chefer och nyckelpersoner hela tiden måste titta sig över axeln och inte vågar vara tydliga och ibland fatta beslut som inte är populära hos alla av rädsla för att bli anmälda till ”whistleblowerfunktionen”.

De misstänkta oegentligheterna har tyvärr kastat en skugga över hela Göteborgs Stad och det talas om ”mutskandalen” som en helhet, trots att det handlar om enskilda händelser oberoende av varandra i enstaka förvaltningar och bolag. De flesta av oss 48 000 medarbetare i staden skulle aldrig drömma om att utnyttja systemet på något sätt utan arbetar här för att vi vill göra livet lite bättre för Göteborgs medborgare. Satsa istället på klara rutiner som är kända av alla så inga oegentligheter släpps igenom, samt en ett aktivt värdegrundarbete på alla arbetsplatser i syfte till att få ett öppet klimat. Vi hyser exempelvis stora förhoppningar till den planerade implementeringen av Göteborgs Stads förhållningssätt som vi hoppas och tror får positiva effekter.

1 kommentar:

  1. Bra! vi känner oss som villebråd ,vi jobbar och sliter för att Göteborgarna skall få valuta för sina skattepengar varje dag ,då skall vi inte behöva se oss över axeln om det är någon som inte gillar en, och kan ringa in anonymt och anklaga en för brott ,som gör att man finns i rullorna, och vad händer med dom sen? Tack för att ni tar ställning.

    SvaraRadera