lördag 16 juli 2011

En av de viktigaste fackliga framtidsfrågorna

En anställd som gått mellan flera tillfälliga anställningar hos samma arbetsgivare ska kunna få den överförd till en tillsvidareanställning av domstol. Det föreslår regeringen, efter att TCO och EU-kommissionen förklarat att de nuvarande svenska reglerna för tidsbegränsade anställningar bryter mot EUs Direktiv om visstidsarbete.

Det är positivt att regeringen lyssnat på en viss del av TCOs och EU-kommissionens kritik, även om förslaget också innehåller en del frågetecken. Exempelvis framgår det inte i lagtextförslaget vad som är missbruk av visstidsanställningar utan det är ytterst en fråga för EU-domstolen att avgöra. Det blir extremt svårt att avgöra vad som är missbruk eller inte genom lokala förhandlingar, och skall man avgöra frågan i domstol blir det en mångårig process. Jag föredrar TCOs förslag om en absolut takregel i Las som säger att den som varit anställd på visstid eller prov på mer än tre år hos samma arbetsgivare under en femårsperiod automatiskt får sin anställning omvandlad till en tillsvidareanställning. Det är ett mycket mer förutsägbart, bättre och enklare förslag än regeringens.

Det är ett problem även i Göteborgs Stad att vissa förvaltningar och bolag manipulerar med visstidsreglerna i Las för att undvika att vikarier skall få en tillsvidareanställning. Närmar man sig gränsen för att få en fast tjänst är det heller inte ovanligt att arbetsgivaren slutar höra av sig, och duktiga och lojala personer som arbetat i staden i flera år kan glömma fortsatt arbete i kommunen. Det är både en bedrövlig personalpolitik, och dessutom oerhört kontraproduktivt. Göteborgs Stad måste rekrytera massor med medarbetare under de kommande åren på grund av stora pensionsavgångar och behöver behöver behålla så många duktiga medarbetare som möjligt.

Ibland påstås det att yngre personer inte är intresserade av fasta anställningar utan hellre vill vara fria och kunna resa världen runt när man vill. Flera undersökningar visar att detta är en myt, det viktigaste för yngre på arbetsmarknaden är trygga anställningar vilket inte är det minsta konstigt. En fast anställning är ju ofta förutsättningen för att du exempelvis ska kunna ta ett banklån eller hyra en lägenhet. Därmed är kampen för visstidsanställdas villkor en av de viktigaste fackliga framtidsfrågorna, och jag är glad över att SKTF och TCO är med på banan. SKTF kommer exempelvis lansera en personlig ombudsman för visstidanställda inom kort dit man som vikarie kan vända sig för att få råd och stöd.

Jag hoppas att regeringen lyssnar på TCO och vässar till sitt förslag ytterligare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar