fredag 22 juli 2011

Varför vill arbetsgivarna inte belöna goda prestationer?

Arbetsgivarorganisationen Almega har genomfört en undersökning som visar att åtta av tio tycker att prestationen skall påverka lönen. Almegas slutsats av detta är att det inte ska finnas några procentsatser i de centrala löneavtalen, utan allt löneutrymme ska förhandlas lokalt.

Självklart skall goda prestationer visa sig i lönekuvertet, det är väldigt få fackförbund som tycker annat. Men det är inte de centrala löneavtalen som är problemet. SKTFs senaste huvudavtal med Sveriges Kommuner och Landsting innehåller en procentsats som enbart är ett golv för SKTFs medlemmar som kollektiv (inga individgarantier finns, som enskild kan man få mer eller mindre beroende på bl.a. prestation). Lokalt driver vi hårt att goda prestationer skall premieras, och att det skall vara tydligt för alla våra medlemmar hur deras prestationer bedöms så att man vet hur man skall kunna påverka sitt löneläge. Men i Göteborgs Stad lyckas vi alltför sällan få gehör för detta, får man ett schysst lönepåslag beror det oftast på att man har turen att tillhöra en yrkesgrupp som det görs en särskild satsning på - prestation tenderar att räknas mindre och mindre.

Min åsikt är att vi behöver riktmärken i våra centrala löneavtal, annars är min farhåga stor att löneökningarna skulle bli ännu mindre för våra medlemmar. Det är nödvändigt att vi har ett golv i våra centrala löneavtal, och jag skulle också gärna se jämställdhetspotter för att komma åt den strukturella lönediskrimineringen. Sen skall givetvis goda prestationer belönas, men enligt min åsikt Almega är helt fel ute när de försöker få det att framstå som att det är fackförbunden som inte vill detta. Ansvaret ligger istället hos de lokala arbetsgivarna som enligt min erfarenhet alltför ofta fegar ur och håller nere löneökningar istället för att belöna de goda prestationerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar