lördag 30 juli 2011

Självklart ska kompetens gå före kön

Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp) har uttalat att hon kan tänka sig att lagstifta om att sammansättningarna i kommunala bolagsstyrelser ska bli mer jämställda. Hon uttalar samtidigt att hon inte kan tänka sig att samma krav ska gälla privata bolagsstyrelser.

Det är bra att Sabuni kan tänka sig en sådan reform. För att bryta den starka normen i samhället som säger att det är män som är bäst på att leda och vara chefer så behövs den typen av åtgärder. Argumentet mot "kvotering" är alltid att kompetens måste få gå före kön. Men använder man det agumentet så säger man ju samtidigt att kvinnor är betydligt mindre kompetenta än män eftersom det är man som besitter en förkrossande majoritet av platserna i bolagsstyrelser.

I praktiken är det alltför många män som "kvoteras" in på höga poster för att de är just män, inte för att de är de mest kompetenta personerna för uppdragen. En mängd kvinnor väljs därmed bort och jag tycker att det är ett enormt slöseri med resurser. Så har det alltid varit, och jag är rädd att det alltid kommer att vara så om inte samhället vågar fatta beslut om åtgärder som förbinder oss att uppnå jämställdhet. Sabunis förslag är bra, och borde också omfatta de privata bolagsstyrelserna. I Norge har man infört ett sådant krav vilket varit väldigt lyckosamt. Och det minsta problemet är att besätta posterna, det finns ju ingen brist på kompetenta kvinnor utan det är precis tvärtom. Inför vi samma krav i Sverige som i Norge så ökar möjligheterna till att de mest kompetenta personerna rekryteras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar