måndag 14 september 2009

Leve fritidsgårdarna! Leve SKTF!

Idag besökte SKTFs förbundsordförande Eva Nordmark Göteborg och vi hade en intensiv dag tillsammans.

Vi började dagen med att ta spårvagnen ut till Hammarkullen och fritidsgården Mixgården där vi träffade våra medlemmar som arbetar där och på övriga fritidsgårdar i stadsdelen Lärjedalen. Jag har ju tidigare bloggat om att fritidsgårdarna är hotade i Göteborg, det blir i regel så när man ska genomföra tuffa sparbeting eftersom den verksamhetens existens inte är lagstadgad. Men fritidsgårdarna fyller en oerhört viktig funktion för att fånga upp ungdomar som är på väg åt fel håll, och motivera dem till varför det är viktigt att vara en del av samhället och ställa upp på samhällets lagar och regler. Det var fantastiskt inspirerande att höra våra medlemmar på Mixgården berätta om sin verksamhet, de arbetar mycket med att lyft fram goda exempel bland sina ungdomar så att de kan bli bra förebilder i området där de bor. Fritidsgårdarna är också en väldigt underskattad verksamhet generellt, ibland beskrivs det som att det enbart handlar om förvaring av barn och ungdomar och att vem som helst kan arbeta där utan någon formell utbildning. Men det är dags att gradera upp denna verksamhet och synliggöra vilken oerhört viktig funktion den har för ungdomar och deras familjer, samt i arbetet för trygga bostadsområden. Fritidsgårdarna står också för professionalism och kontinuitet i det förebyggande arbetet med ungdomar i alla våra stadsdelar i Göteborg. Men, som flera av våra medlemmar påpekade, är det tyvärr svårt att mäta ett förebyggande arbetes resultat eftersom det tar tid och man kanske ser de stora effekterna först tio år senare. Därför gäller det att hålla ut och fortsätta värna om denna verksamhet, även när det är ekonomisk kris i kommunerna som det är idag.

Media i Göteborg har verkligen uppmärksammat Evas och SKTF Göteborgs besök på Mixgården, både i Göteborgs-Posten och Radio Göteborg. GP kommer dessutom att ha en artikel i morgondagens tidning. TV4 Göteborg var också på plats och passade på att intervju mig. Klicka här för att se inslaget.

Efter besöket i Hammarkullen tog vi oss till Stadshuset för att träffa Marina Johansson och Anna Johansson, två av stadens ledande politiker (s) som bägge har framträdande positioner i kommunstyrelsen. Vi diskuterade såklart stadens ekonomiska läge, politikerna har en mer utsatt position än någonsin där de tvingas prioritera bland verksamheterna eftersom pengarna inte räcker till. Givetvis har vi respekt för våra politikers tuffa uppdrag, men ur det fackliga perspektivet är det viktigt att vi tydliggör konsekvenserna av deras beslut, t.ex. när det gäller att lägga ner fritidsgårdar. Även om vi inte alltid är överens så har SKTF ändå en god dialog med våra politiker, och våra politiker är väldigt måna om att samla in våra åsikter och ta till vara på den kunskap vi besitter om kommunens verksamhet.

Vi avslutade dagen med ett ombudsmöte där Eva talade om SKTFs stora kommande utmaningar, och ombudens otroligt viktiga roll i arbetet för att bli det fackförbund som vi vill vara: facket som syns på alla arbetsplatser och som gör ett bra arbete för våra medlemmars arbetsmiljö och arbetsvillkor. Eva är verkligen en fantastisk person med ett stort fackligt hjärta, och det smittade av sig på våra ombud så mötet blev rena väckelsemötet för den fackliga idén i allmänhet och för SKTF i synnerhet. Välkommen tillbaks till bästkusten Eva, vi ser redan fram emot ditt nästa besök.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar