fredag 11 september 2009

Vi sörjer alla dem som inte längre finns ibland oss

Idag är det 11 september, ett mörkt datum i världshistorien.

11 september 1973 störtades Chiles folkvalde socialistiske president Salvador Allende av den chilenska armén. Efter militärkuppen följde 17 år av en anti-kommunistisk diktatur, under ledning av general Augusto Pinochet som förbjöd samtliga politiska partier samt alla organisationer utanför hans kontroll. Tiotusentals politiskt och fackligt aktiva förföljdes, torterades, avrättades, mördades eller försvann.

11 september 2001 genomfördes en serie terroristattacker mot USA av 19 personer med kopplingar till nätverket al-Qaida, och dess grundare Usama bin Ladin. Totalt dödades drygt 3 000 människor i attackerna genom att två plan flög in i World Trade Centers tvillingtorn på Manhattan i New York och ett i USAs försvarshögkvarter Pentagon. Ett fjärde plan havererade på ett fält utanför Shanksville i Pennsylvania. Värden har aldrig varit sig lik sedan 11 september-attackerna.

11 september 2003 dör Sveriges utrikesminister Anna Lindh efter att hon dagen innan attackerats med kniv av en psykiskt sjuk man på varuhuset NK i Stockholm. Återigen tvingas svenska folket in i ett trauma efter att en av landets ledande politiker mördats på öppen gata.

En dag som denna är det värt att tänka på historien, och jag vill gärna avsluta detta inlägg med att citera slutscenen ur Shakespeares Macbeth: "Vi sörjer alla dem som inte längre finns ibland oss."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar