tisdag 8 september 2009

Löneförmåner i Göteborgs Stad ses över

Radio Göteborg och SVT Västnytt har idag rapporterat om att löneförmånerna i Göteborgs Stad skall ses över. Det finns nämligen misstankar om att medarbetare i de kommunala bolagen har förmåner som medarbetarna i stadsdelarna saknar.

SKTF Göteborg har medlemmar i alla Göteborgs Stads förvaltningar och bolag, vi har däremot aldrig jämfört löneförmåner mellan den mjuka (stadsdelarna) och den hårda (bolagen) sektorn. Däremot har man ju länge konstaterat att medarbetarna inom bolagen har betydligt högre löner än inom stadsdelarna, men det ligger ju i samhällets strukturer att man värderar det högre att arbeta med maskiner än med människor. I bolagen existerar det dessutom inga ofrivilliga deltider, vilket är vanligt förekommande inom vård och omsorg. Detta är ju typiskt för manligt dominerade yrken kontra kvinnliga, i bolagen är ju den övervägande delen av medarbetarna män medan det är tvärtom inom stadsdelarna.

Det ska bli spännande att se vad denna kartläggning visar. Hur som helst är det ju viktigt att vi från SKTFs sida fortsätter att driva jämställdhetsfrågor, och som jag tidigare berättat om på bloggen kommer vi inom kort ta initiativ till att teckna ett anti-diskrimineringsavtal med arbetsgivaren. Jag tror att det är den vägen vi måste gå för att få fart på jämställdhets- och mångfaldsarbetet hos vår arbetsgivare. Leve den svenska modellen!

Klicka här för att läsa mer på Radio Göteborgs hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar