måndag 5 oktober 2009

Leve den svenska modellen! Leve kollektivavtalet!

Jag inledde veckan med en heldag på Lorensbergsteatern i Göteborg där ett gäng blivande Kollektivavtalsambassadörer samlades. Det är TCO som dragit igång denna satsning bland sina medlemsförbund (där SKTF ingår), och denna satsning är en vidareutveckling av Facket Förändras-kampanjen. Tanken är att vi ambassadörer ständigt ska upplysa om nyttan med att jobba på en arbetsplats som har kollektivavtal med facket, ett härligt och stimulerande uppdrag för en facklig nörd som jag. :)

En av föreläsarna kallade kollektivavtalen för en "tyst tillgång", och det tycker jag är en passande beskrivning. Hur många vet att ett kollektivavtal inte handlar om salladsbarer, utan faktiskt är en garant för schysta villkor på jobbet? Tycker du att det är bra med årlig löneökning, semesterersättning, ersättning vid obekväm arbetstid, högre pension än vad lagen säger och försäkringar som skyddar dig på jobbet? Du svarar givetvis ja på denna fråga, men dessa exempel är inte självklarheter utan är avhängt av att din arbetsgivare tecknat kollektivavtal med facket.

TCO har räknat ut vad kollektivavtalet är värt i kronor, jämfört med om du skulle jobba på en arbetsplats som inte har kollektivavtal, och det handlar i snitt om 80 000 kr per år. Häftigt, eller hur? Men kollektivavtalet omfattar ju alla på arbetsplatsen, även dem som inte är med i facket. Sant, men skulle de som åker snålskjuts på oss andra inte omfattas av kollektivavtalet finns ju risken att arbetsgivarna väljer att anställa de som inte är fackligt anslutna, eftersom det blir billigare. Dessutom: skulle alla resonera som snyltarna skulle ju aldrig arbetsgivarna vara villiga att teckna kollektivavtal med facket eftersom vårt inflytande är avhängt av hur många vi organiserar. Arbetsgivarna kommer aldrig vara intresserade av att teckna kostsamma avtal med en organisation som företräder en minoritet av medarbetarna, då faller exempelvis strejkhotet om en majoritet ändå jobbar kvar vid en konflikt.

Till sist innebär kollektivavtalet också inflytande för oss löntagare. Den s.k. "svenska modellen" består av att villkoren på arbetsmarknaden avgörs av arbetsmarknadens parter, d.v.s. arbetsgivarna och de fackliga organisationerna. Men denna modell, som fungerat i över 70 år, kräver att maktbalansen mellan parterna är någorlunda jämn. Som det är idag hotas den svenska modellen av fackens vikande medlemstal, eftersom fackens inflytande som sagt är avhängt av hur många vi faktiskt organiserar. Alternativet till den svenska modellen med kollektivavtal är lagstiftning, vilket innebär att det är regering och riksdag som får makten över villkoren på arbetsmarknaden. Vill vi ha det så, eller vill vi att vi löntagare även fortsättningsvis har inflytande över våra villkor på jobbet? Tycker du det senare så är förutsättningen att så många som möjligt är med i facket, så sprid detta till dina kollegor och andra i din närhet.

Jag kan skriva en roman om alla goda argument för kollektivavtal men jag avstår denna gång. Klicka här för att läsa mer på SKTFs hemsida om kollektivavtalets värde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar